Gå til sidens hovedinnhold

– En prangende margarinkasse | Knut Nyhagen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor fortsetter vi å bli overrasket? Fulgte vi ikke med? Nå står en prangende «margarinkasse» der – mørk brun, nesten svart – med spinkle planker på fasaden.

Jo da, arkitektonisk er det ikke helt ulikt brakkene som også står ved siden av skolen, hvis det er meningen.

LES OGSÅ: Her viser Bjørn stolt fram sin nye skole: – Dette fortjener vi

Men de skal vel bort for at skolen skal få stor parkeringsplass – oppe på bakkeplan?

Bort med åpne parkeringsplasser

For ordens skyld, dette var ett av de forholdene den nye byplanen ønsket å gjøre noe med – å få bort mest mulig åpne parkeringsfelter på gateplan i byen.

Les også

Rektor: – Jeg håper virkelig politikerne ikke stopper planene nå

Men tilbake til estetikken – den gamle ærverdige bygningen som «gymnaset» har vært i bybildet, tross diverse, men ganske godt tilpassede tilbygg gjennom årene – oser det arkitektur og kultur fra både Storgaten-siden og Kongens gate-siden.

Og etter fjerning av det stygge «gym-bygget» faktisk noe av bybildet man kunne være stolt av tross midlertidige telt og brakker, åpne gapende parkeringsområder og eksponerte, kjedelige bakgårder.

Det ble presentert utbyggingsplaner for «gymnaset» (RVS), og her vises det en lys bygning. Den ser ikke så verst ut (se illustrasjonen fra Norconsult), bortsett fra at den er helt feilplassert – den skjuler jo det som er pent på tomta!


Bedre på sydsiden

En utbygging burde vært gjort mot sydsiden, der brakkene nå står.

Og moderne er fint, når det er smakfullt gjort og riktig tilpasset. Men ikke brun-mørk «margarinkasse».

Dessuten – parkeringen hører hjemme under bakken. Selv på offentlige eiendommer. Det er jo kommunens egen mening og plan også.

Les også

Fylket foreslår skoleutbygging for 250 millioner

Helge Stiksrud reagerte (RB, 22. juni 2018), men uten resultat fra kommunens eller planleggernes side. Dette gjaldt både parkering, plassering av nybygg og utforming. Senterpartiet skyldte den gang på at man ikke ønsket noen forsinkelse.

Dette er med andre ord et resultat av en hastverksbeslutning, hvis man skal tyde avisen. Det minner ikke så helt lite om selve byplanen også. Får komme tilbake til den i senere anledninger.

Det fordragelige er, at nå er det for sent – enda en del av byen har blitt voldtatt av hastverk, manglende forståelse for estetikk og kultur. Skal dette fortsette?

Noen må hjelpe oss

Det er mange byggeplaner i byen, så kanskje bør myndighetene snart få tilsatt folk med fornødne kvalifikasjoner – som kan hjelpe oss å passe på?

Verken fylkeskommune eller ivrige utbyggere bør få lov å bestemme byens utforming. Det virker dessverre som det eneste man er opptatt av, er hvor høyt et bygg skal få lov å være – ikke hvordan det blir seende ut eller hvordan det er plassert. En underlig prioritering.

Politikere og andre spør hvorfor ikke flere engasjerer seg, tar del i debatten og politikken. Kanskje ligger svaret i resultatene vi ser og som er nevnt i denne artikkelen?

Det nytter ikke. Og vi ser resultatet for sent.

Er det kun vår egen skyld?

Kommentarer til denne saken