Jeg har på flere måter kjempet for at Tippen og Øya må få lov til å framstå som et sterkt historisk og kulturelt område, sammen med Søndre torg og Nordre torg.

Flere ganger har jeg fått mot meg at jeg er for gammeldags.

De unge ønsker noe annet, mener mange. De mener at ungdommen ønsker å ha høyhus og boligblokker på dette området, som ligger midt i byens hjerte og sentrum.

Da har jeg i mitt stille sinn tenkt: Jeg har jo vært barn og ung en gang, jeg også.

I det siste har jeg opplevd at flere unge mennesker har kommet fram med sine meninger. I forbindelse med bråket rundt skolevei og Hønefoss skole, har enkelte foreldre også kjempet for at selve skolebygningen skal bestå. Den har verdi i seg selv.

16. mars skriver en ung Nordsia-gutt i avisen at byplanen må utsettes fordi områdene på Tippen og Øya må revurderes. Han skriver: «Skal Hønefoss som by styrke det lokale næringsliv som livnærer seg av handel i sentrum så må vi legge til rette for turisme. Det å utvikle Hønefoss fineste tomter langs det vi som by kan selge til turistene er en forutsetning for å nå det målet.»

Jeg er så hjertens enig med han!

Øya og Tippen er utredet kun med ett alternativ for øyet. Det burde foreligge minst to alternativ for dette spesielle området. Jeg etterlyser en utredning der styrking av kulturlivet og den historiske identiteten, er hovedmålet. Det synes jeg Ringerikes befolkning og Ringerikes istoriske styrke fortjener!

LES OGSÅ: Vil du ha høyhus i Hønefoss? – Nå kan du være med på å bestemme

Som barn og ungdom hadde jeg en sterk fascinasjon med å snuse rundt i mine besteforeldres gamle saker. Interessen lå inni meg som en sterk genetisk dragning. På samme måte som mange småbarn er intenst opptatte av drager og dinosaurer.

Jeg var så glad for at mine foreldre etter hver laget en utstilling av de gamle tingene etter besteforeldrene mine. De fant en fin plass til utstillingen nede i kjelleren.

Anne-Berit Haugen Rijken

 

I min barne- og ungdoms tid, likte jeg å kikke rundt på Vikingmuseet, Sjøfartsmuseet og Folkemuseet i Oslo.

På Folkemuseet er det samlet mange gamle hus fra hele Norges land. Jeg gikk og tenkte at det er trist at disse husene står der så tomme, uten noe liv rundt seg.

Hønefoss har en unik mulighet til å skape en sammensetning av historiske fortellinger og identitet, samtidig som de vanlige livene leves i og rundt hushjørnene.

Hønefoss ha en unik muligheten til å kunne framstå med et stort, levende og kulturgivende område midt i byens kjerne.

Denne sjansen må vi gripe! Denne sjansen må vi ikke skusle vekk med å bygge høyhus og ordinære boligblokker midt inn dette spesielle området!!

Jeg er stygt redd for at framtiden vil klandre nåtiden, dersom vi ikke gjør de riktige grepene for Øya og Tippen nå.

LES OGSÅ: Her er hotellet Erlend vil bygge ved Glatved: – For høyt, mener kommunen