Den skriftlige eksamenen i norsk hovedmål ble preget av voldsomme tekniske problemer. Også ved de videregående skolene i Ringerike.
Datatrøbbel gjorde blant annet at flere ikke fikk levert, og noen fikk ikke engang lest oppgaven.
Viken fylkeskommune vil søke om at eksamen annulleres for elevene som ikke fikk gjennomført eksamen. Hvor mange det gjelder, vet de fortsatt ikke.
– Vi jobber med å få oversikt over og kartlegge omfanget og vil i samarbeid med Utdanningsdirektoratet komme tilbake til hvordan dette skal løses til det beste for våre elever, skriver direktør for utdanning og kompetanse Jan Helge Atterås i Viken fylkeskommune i en pressemelding.
Søker annullering for elever som ble sendt hjem
Viken fylkeskommune ba først om at eksamen skulle avlyses for alle elevene, men fikk nei fra Utdanningsdirektoratet. Nå ser fylkeskommunen og direktoratet på løsninger for elevene som ble rammet av innloggingsproblemer.
Det oppsto problemer med Utdanningsdirektoratets nettsider i hele landet da eksamen skulle starte klokken 9.
I Viken fikk de fleste elevene logget inn mellom klokken 9.30 og 10.30, ifølge fylkeskommunen. Men det løste seg ikke for alle.
– Vi kan bekrefte at også noen elever i Viken ble sendt hjem uten å ha avlagt eksamen. Disse vil det bli søkt om annullering og dispensasjon for, opplyser fylkeskommunen.
– Grenser for hvor lenge man skal vente
Rektor ved Hønefoss videregående skole Torunn Mathisen sier til VG at bare en tredel av alle elevene hadde fått tilgang i 12-tiden. Hun besluttet å søke dispensasjon for elevene som ennå ikke hadde kommet inn på systemet.
– Det må være grense for hvor lenge man skal sitte og vente, sier hun.
Ringerike videregående skole bekrefter også at elever ikke fikk logget inn. Det samme gjør Lillestrøm videregående skole.
– Det er ganske skandaløst at det skjer. Jeg vil tro elevene som måtte sitte og vente en time, ble ganske stresset, sier rektor Øivind Sørlie til VG.
– Ba om eksamen på papir som backup-løsning
Ved Nadderud videregående skole i Bærum var det også forsinkelser, men alle elevene var i gang i 10.10-tiden. Assisterende rektor Kristin Tangen mener beredskapen har vært for dårlig. Hun påpeker at skolene ønsket å ha papireksemplarer tilgjengelig i tilfellet noe skulle gå galt.
– Vi fikk beskjed om at vi ikke skal skrive ut, men vi måtte til slutt begynne å skrive ut i dag, og jeg vet mange andre har skrevet ut. Hadde vi fått det i papir, ville alt dette vært unngått. Da kunne de begynt og logget seg inn når problemene var over, sier hun.
Kommer tilbake til klageprosessen
Det er ikke generell adgang til å klage på gjennomføring av skriftlig eksamen. Men man kan søke om annullering og dispensasjon på grunnlag av formelle feil ved gjennomføringen.
– Hvordan et potensielt stort antall klager skal håndteres, er noe vi må komme tilbake til når vi har fått oversikt over omfanget, heter det i pressemeldingen.
– Krise for elevene
Utdanningsforbundet mener det er en krise at det ble eksamensproblemer. De sier de advarte mot dette på forhånd.
– Dette er krise for elevene. Vi påpekte at det burde vært en plan B, men fikk ikke gehør, sier Thom Jambak, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet, til NTB.
Jambak sier at det for dem virker som om endringen av eksamen har bestått av digitalisering, og at man har glemt det faglige og praktiske.
– Dette vil sannsynligvis også få konsekvenser for opptak til høyere utdanning og vil dessverre ramme elevene sterkt, sier Jambak.
Brenna: – Sånn kan vi ikke ha det
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har bedt Utdanningsdirektoratet redegjøre om hva som gikk galt med gjennomføringen av eksamen på videregående mandag.
– Vi må unngå at dette skjer igjen. Jeg har bedt Utdanningsdirektoratet om en redegjørelse for å få klarhet i hva som skjedde og hva som gjøres for å forhindre at dette skjer igjen. Sånn skal vi ikke ha det. Eksamen er en viktig del av elevenes sluttvurdering, sier Brenna i en pressemelding.