Gå til sidens hovedinnhold

Eldre kan ha blitt syke av rakfisk

Artikkelen er over 2 år gammel

Mattilsynet melder om et utbrudd av listeriose i Oppland og andre steder på Østlandet.

13 personer er registrert som smittet av bakterien siden midten av november. De fleste er bosatt i Oppland, Hedmark og Buskerud, skriver OA.

De fleste er dessuten eldre over 70 år – og spiste rakfisk før de ble syke.

«Mattilsynet gjentar derfor rådet om at eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matvarer som kan inneholde listeria», heter det i nyhetsmeldingen, selv om tilsynet mener det er for tidlig å konkludere med at rakfisk er synderen.

Leter etter kilde

Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha en felles smittekilde. Det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos fem av pasientene.

– Arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, men minst åtte av pasientene har opplyst at de har spist rakfisk før de ble syke, uttaler Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet avdeling Mjøsområdet.

Sjelden, men alvorlig

Listeria er en bakterie som opptrer naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker.

Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være rakfisk, røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat, opplyser Mattilsynet.

Kommentarer til denne saken