BORGARTING LAGMANNSRETT: Bevisføringen og sluttprosedyrene i ankesaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen og hasjsmugleren Gjermund Cappelen er avsluttet, skriver Nettavisen.

I tingretten ble de dømt til 21 og 15 års fengsel henholdsvis.

Etter fire og en halv måned har nærmere 100 vitner forklart seg i saken. Beviser i titalls permer er blitt lagt fram, og onsdag trekker juryen seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet. Fem kvinner og menn har Jensens skjebne i sine hender.

Eks-politimannen er forberedt på både tøffe og lange år bak fengselsmurene.

– Tanken er jo der hele tiden, men jeg ønsker ikke å kommentere hvilke forberedelser jeg har gjort, sier Jensen til Nettavisen.

 

– Komplisert å forholde seg til dom

Han sier han ikke har tenkt på hvor han skal sone, eller forhørt seg konkret om soningsforhold i ulike fengsler. Men Jensen innrømmer at han har tenkt tanken på å sone blant kriminelle han selv har sørget for har havnet bak lås og slå.

Da saken startet i Oslo tingrett i januar 2017 omtalte Nettavisen at en kriminell ventet utenfor og ropte «jævla svin» til Jensen. Han lever også konstant med trusler. Jensen har også i en årrekke hatt hemmelig adresse.

– Det er klart jeg har reflektert over det, men jeg ønsker ikke å bli så personlig. Jeg er 61 år, så det sier seg selv at dersom det blir en dom så blir det komplisert å forholde seg til.

Kan bli frikjennelse

– Men det kan også bli frikjennelse. Hva tenker du om det?

– Jeg har vært nullstilt på alt som har med utfall å gjøre. Det kan jeg ikke bruke energi på, det orker jeg ikke. Jeg og samboeren min har et balansert forhold til de ulike scenarioene, men jeg ønsker ikke å utdype det.

– Hva er det verste med å skulle være i fengsel?

– Du mister jo alt, kort og greit.

Bærer nag til Cappelen

Jensen og Cappelen er begge tiltalt for grov omfattende hasjsmugling og grov korrupsjon. Jensen har hele tiden nektet straffskyld, mens Cappelen har erkjent å ha smuglet tonnevis med hasj i en årrekke.

Det er Cappelen som har trukket Jensen inn i saken etter at han selv ble pågrepet 19. desember 2013. Jensen ble pågrepet i slutten av februar 2014. Da saken gikk i tingretten fikk Jensen hard medfart av noen av hans tidligere sjefer og flere kollegaer.

– Cappelen bærer jeg selvfølgelig nag til, det gjør jeg jo. Når det gjelder tidligere kollegaer er det noen jeg synes er langt under pari. De vet hvem det er, sier Jensen.

 

Samboer Ragna – viktig støttespiller

Han trekker fram samboeren Ragna Lise Vikre som en viktig støttespiller.

– Hun har vært alt. Hun har vært der 24 timer i døgnet. Hun har vært dyktig på detaljer og motivasjon. Hun har sørget for at jeg har spist sunt, trent og hun har gjort at jeg har kunnet holde hjulene i gang. Hun har vært uerstattelig.

– Er det noe du har gjort som du angrer på?

– Kanskje at jeg ble kjent med Cappelen.

– Hvorfor angrer du på det?

– Det skjønner du. Det er hele saken.

Avgjørelse kan komme neste uke

Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

Medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.

Jensen har anket skyldspørsmålet. Cappelen har erkjent skyld, men har anket straffutmålingen. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett er ferdig i slutten av januar.

Neste uke kan han bli kjent skyldig, eller frikjent.

– Det er klart jeg er spent, jeg kan ikke si noe annet.

– Eirik Jensen, er du skyldig i noe som helst av enten korrupsjonsdelen eller narkotikadelen av tiltalen?

– Nei.

LES OGSÅ: Eirik Jensens samboer på Ringerike før ankesaken: – Nå skal han kjempe for livet