Gå til sidens hovedinnhold

Dypsindige tanker foran fjernsynet | Terje Olsvik

– Uansett kanal, så dukke Charter-Svein eller Jon Almaas opp – i alle mulige og umulige produksjoner, skriver Terje Olsvik.

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Da Norge endelig skulle få mange nye tv-kanaler, ble vi forespeilet enda mer variasjon i programtyper, innfallsvinkler og dermed også deltagere- skulle man tro.

Med andre ord, mer severdige produksjoner, bedre kvalitet og originalitet på flere områder.

Gjenbruk av tv-fjes

Selvfølgelig har utviklingen tross alt gått i riktig retning, men det er dessverre trist at gjenbrukstanken på bruken av tv-fjes snart bare applauderes av Miljøpartiet de grønne.

Uansett kanal så dukker for eksempel Charter-Svein eller Jon Almaas opp –i alle mulige og umulige produksjoner.

Ikke hjelper det som tidligere, bare å skifte kanal, for de som er ansatt i disse lekeavdelingene dukker opp, noen ganger til samme tid - i flere kanaler.

Matprogrammene gjør seg godt på tv, fine farger, mange gode oppskriftsideer, ny kunnskap om fremmede kulturer og land – og som sikkert gir gode inntekter til de få som mer eller mindre fortjent har sikret seg fast kokkeplass i tv-ruten.

Putter mat i munnen

Men må alle disse programmene alltid avsluttes med at alle skal putte denne maten inn i munnen.

På en 65 tommers skjerm kan en skjeggete matmons, kanskje med nyinnsatte store tenner for anledningen, føre til at en liten unge får angst og traumer, når matmonsen med glupende appetitt skal gape over en velfylt gaffel med gourmetmat. Rødhette og ulven er jo barnemat i forhold.

Er det noen med evne til å tenke originalt, som kan lage en annen avslutning på disse programmene?

I disse koronatider så er det selvfølgelig umulig å unngå kontinuerlige sendinger om prøvetagning.

Den første og den eldste

Den første i verden, den første i Norge, i kommunen, i bilen, den eldste i sykeseng, i rullestol, ved bevissthet osv.

Jeg føler nå at det snart bare er jeg som ikke har fått disse ubehagelige pinnene langt ned i gapet eller langt opp i nesa.

Muligens fordi jeg er litt finslig og overfølsom av meg, men jeg føler faktisk helt automatisk ubehagsmerter eller at det klør i nesa!

Og det kan jo være svært så ubehagelig når dette skjer flere ganger om dagen!

Nesebormassakre

Går det an å lage en annen avslutning enn disse nesebormassakrene, eller må alle verdens tv-kanaler gjøre akkurat det samme?

Heller ikke sprøytetagning har vært en toppers i mitt liv. Helt fra barneskolen grudde jeg meg til disse stikkene, og selv om jeg har blitt tøffere etter hvert som spissene har blitt tynnere, så snur jeg meg bort.

Selvfølgelig skal man nå vise alle som får denne vaksinen, i nærbilde – og hvor langt nåla trenger inn i armen. Jeg har troligens pådratt meg nakkevridnigsskade grunnet hyppige og for raske hodevridninger!

Må alle verdens stikk som settes, vises på skjermen?

Kalde bad

Nå i disse kuldegradertider er det selvfølgelig det mest naturlige at alle skal ut og bade. Aller helst blant isflak og isbjørner, men til nød kan også en kald fjord med snøtinder i bakgrunnen brukes.

Samtlige program har nå hatt innslag med, og stilt de samme originale spørsmålene til disse menneskene, som gjerne tidlig på morgenen er avhengig av å få en forfriskende start på dagen.

Selvfølgelig kan jeg kanskje være litt misunnelig på de som er så tøffe, men dersom jeg har blitt ubevisst påvirket og halvveis sovende, beveger meg gjennom frostrøyk og snøfonner, på vei for å hoppe fra brygga i Verkevika - håper jeg virkelig at gravmaskinkjøreren som jobber med promenaden hadde sperret veien med grabben.

Derfor er det fint at sportssendingene kan nytes uten ubehagelige bilder – men så er dessverre ikke tilfelle.

Personlig og intetsigende

Det nye nå er at de som vanligvis skulle ha mer enn nok boltreplass på sosiale medier, nå også får slippe til med personlige, intetsigende og plasskrevende bilder og tekst.

Halve skjermen kan periodevis være fylt med for eksempel «heia Johaug» eller bilder av morgenens topptur.

Om det er sykling i vakker fransk natur eller spennende spurtoppgjør på ski, så er det knekkende likegyldig å se bilde av dagens havregrøtporsjon på en eller annen hytte.

Taper venstre side av skjermen

Jeg har faktisk begynt å teipe hele venstre siden av skjermen, så jeg slipper unna - men jeg har jo dermed gått glipp av en del målpasseringene når de har skjedd på venstre side.

Nei, fjernsynslivet skal ikke være enkelt – det heller!

Kommentarer til denne saken