Gå til sidens hovedinnhold

Du tar feil, Kåre Bech! | Arnt Sæther

– Fort er vekst og utvikling. Fort er best og god økonomi. Drit i om det koster en milliard eller seks mer, skriver Arnt Sæther.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det handler ikke om kommunestyret, KS2-rapporten, EKS, Bane Nor, Niva, Sundvoldbukta eller Oslofeltet. Det handler om at det skal gå fort! Fort er viktig!

Går det ikke fort, er det ikke bra, og skal det gå fort må det være rett. Den korteste veien mellom to punkter er rett. Drit i skifer og våtmarksområder. Bare det går fort.

Vi lager bare et nytt våtmarksområde eller sump av Steinsfjorden. Så kan vi sitte i lyntoget vårt og se ut på Viggo Ree som ligger i det grønne og maler frimerker av sjeldne små fugler.

Hvorfor bare 240 km/t?

Personlig forstår jeg ikke hvorfor toget bare skal gå i 240 kmt, når fort er så bra. Hvorfor lager vi ikke et tog som går fortest i verden når vi først er i gang? Så er vi fortest og best i hele verden.

Hvorfor skal vi ha hurtigtog til Oslo, når vi kan få lyntog? Og hvorfor lyntog, når Elon Musk bygger vakuumtog, da er vi i Oslo på 5 minutter! Hvorfor ikke være en foregangsby? Eller en innovasjonsdestinasjon som det skal hete nå. Fancy ord må til. Hvorfor så bakstreversk? Jeg fatter det ikke.

Les også

Kåre og Kirsti Bech jobber for alle i Hole | Eva Bekkelund-Eriksen

Så kan vi ha «Look to Hønefoss»-kontor på torget og skape liv, røre og arbeidsplasser i byen vår. Så kunne Team Ingebrigtsen komme og løpe fort i ring (mot venstre naturligvis, ikke mot høyre, det skulle tatt seg ut), og så kunne verdensmesterne sette verdensrekord på torget i Hønefoss!

Ha ha, DET hadde vært noe det! Hønefoss verdens raskeste Torg!

Den som kommer først, vinner

Du skjønner, Kåre – at den som kommer først fram har vunnet, og det er det som er tingen. Ingen deltar i VM for å komme på 12. plass. Man deltar for å komme først, og først er fortest. Slik også med bane til Oslo. For fort er bra. Ikke bare bra, men best. Fortest er best! Fort er salighet! Fort til Oslo.

Tenk deg så fint det er når vi som skal på teater i Oslo kan dra hjemmefra 15 minutter før og komme hjem 15 minutter tidligere, da har vi vunnet 30 min på en hel tur retur. Tenk deg hva vi sparer av tid, og alt vi kan få tid til når vi kommer hjem?

Fort er vekst og utvikling. Fort er best og god økonomi. Drit i om det koster en milliard eller seks mer, eller enda mer, bare det går fort, for det det koster ekstra sparer vi igjen på tid, og tid er penger.

Jordbær til jul

Jordbær som er fortest oppe om våren er dyrest for oss og best for bonden. Nå kan du få jordbær til jul! De smaker ikke så godt, men drit i det, de er et halvt år for tidlig og det er vekst og utvikling.

Les også

Rapport radbrekker Bane Nors framstilling | Kåre Bech

Tenk deg så fint hvis vi kunne få sommeren til å komme allerede om våren, og vinteren til høsten? Kanskje vi kunne være så heldige til slutt; at våren til neste år kunne komme allerede i år?!?! Det hadde vært noe det!

Tenk deg så fint det blir å sitte på terrassen et sted i Holebygda, med gode venner fra fjern og nær, på en deilig sommerdag, og vise dem lyntoget som suser gjennom landskapet og inn i fjellet.

Verdens raskeste

Så kan vi si; Vi har verdens raskeste tog. Så kan de klappe og være skikkelig misunnelige, for det har ikke de der de kommer fra, og da vinner vi!

Så kan du sitte der og mimre om gamledager da du badet i Steinsfjorden og det ikke var alger på steinene en gang, men husker du hvor kaldt vannet var? Hvordan du frøs? Og hvor lange dagene var? Nei takke meg til, da er det bedre med et kjempefort tog.

Les også

«Regjeringen må innfri FRE16-løftene» | Kåre Bech

Vi skal koke vannet vårt fort (induksjon), støvsuge fort (robotstøvsuger), lage mat fort, kjøre fort, forte oss så vi kan slappe av, komme fort til fjells, fort hjem, betale regninger fort, handle fort, det er fint når det ikke er lenge igjen til helgen og helgen kommer fort, husene skal bygges fort, saksbehandlingen skal gå fort, fastfood og hurtigmat, regjeringen må beslutte fort, vi må komme fort gjennom byen (Ikke kø, for all del ikke kø), maten på restauranten må komme fort, vi må vaksinere fort, de siste nyhetene må komme ut så fort at de nesten kommer før de har skjedd, derfor MÅ vi også fort til Oslo og hjem! Det sier seg jo selv Kåre!

Faren min kom før meg

Faren min døde i høst. Han ble 90 år. Han vant! Han kom før meg og deg til 90. Det er vekst og utvikling det. Drit i at han er død, saken er at han kom først. Han vant.

Men jeg savner ham. Enda han gikk sakte. Satt stille. Undret. Jeg minnes de sene jordbærene med fløte og sukker, på hytta ved Steinsfjorden, før vi gikk ned og badet.

Det var ikke noe vekst og utvikling i det, men det var godt. Det var fint. Det var nært. Det var livet. Det gikk ikke fort, men det var godt likevel.

Så du tar feil, Kåre Bech. Men takk for det! Jeg skulle ønske flere tok litt mer feil, og at flere ikke skjønner; at fort er best. At såkalt vekst og utvikling bare er en del av et hele, og at meitemark, våtmarks frosk, sene jordbær og sånne som deg og meg, også har sin fullverdige plass.

Kommentarer til denne saken