Gå til sidens hovedinnhold

DNT Ringerike på sommertur til Røros og Sylan

Etter to års planlegging kunne turlederne Odd Tangen og Per Stubbraaten endelig ønske deltakerne velkommen til Røros i slutten av juli.

Innsendt

Turen skulle gått i 2020, men smittesituasjonen gjorde sitt til at den ble utsatt til i år. I tillegg måtte dessverre besøkene til to svenske hytter avlyses pga. muligheten for å havne i karantene.

Den første kvelden hadde alle deltakerne billett til det historiske spelet «Elden» i slagghaugene på Røros. Handlingen er hentet fra Den store nordiske krig (1700–1720), der den svenske generalen Armfeldt måtte trekke styrkene sine ut av Trøndelag, etter at kong Karl 12. falt ved Fredriksten festning i 1718. Den svenske tilbakemarsjen ble møtt av kulde og uvær, og 3700 svenske soldater frøs i hjel i Sylan-fjella mellom Norge og Sverige. «Elden» ble en sterk opplevelse, med dyktige skuespillere, og omgivelser som sammen med lys- og lydeffekter greide å få oss til å føle den kulda som de svenske soldatene må ha følt da de skulle prøve å komme seg tilbake til Sverige.

Dagen etter dro 19 av oss fra Røros til Trondhjems Turistforenings (TTs) Nedalshytta i Sylan, der vi ble innkvartert før vi tok en tur inn til svenskegrensa i retning den svenske Sylstationen.

Neste dag var det klart for den lengste turen, fra Nedalshytta til TTs Storerikvollen. I flott turvær fikk vi oppleve fantastisk natur, dyre- og planteliv, samt fine stier å gå på. Nærmere 24 km gikk bra for alle, ikke minst takket være plankestier som var lagt over en god del av myrene.

Den påfølgende dagen måtte bilene hentes på Nedalshytta, men alle fikk fine turer i området rundt den koselige hytta på Storerikvollen. Noen valgte en tyngre tur inn til svenskegrensa mot Blåhammarstugan.

Etter to netter på Storerikvollen satset vi på Ramsjøhytta som turmål den siste dagen, mens overnatting var lagt til Væktarstua. Her ble turen avrundet med en hyggelig middag med oppsummering og koselige taler. Dagen etter tok vi farvel og satte kursen hjemover.

En stor takk til turlederne Odd Tangen og Per Stubbraaten for god planlegging og gjennomføring av turen. Takk også for solide historiske foredrag fra begge to, samt ei flott «soge» fra Per om alle deltakerne. Takk også til nyvalgt styreleder i DNT Ringerike, Per Berger, som var med og bidro med sine lokale kunnskaper. I tillegg til disse bidro mange under turen, både med sanger, dikt, historier og foredrag. Dessuten fikk vi presentert en flott blomsterutstilling på Storerikvollen, laget av to av deltakerne.

Kommentarer til denne saken