De siste året har prisene på drivstoff skutt i været. Det rapporteres om priser på rundt 30 kroner literen på det meste. En nesten absurd pris, for bare kort tid siden.

Bare det siste halvåret har drivstoffavgiftene steget med om lag 10 kroner literen på bensin og diesel. Norge har nå verdens nest høyeste priser på bensin og diesel.

Nå er vi i full gang med fellesferien, og den har tusenvis av norske familier tenkt å tilbringe i bilen.

LES OGSÅ: Matprisene satt opp 1. juli: Denne varen gikk fra 29,90 kroner til 40,90 kroner på ett døgn

Utålmodige

Da passer det dårlig at literprisen er rekordhøy. Nå har NAF gjort en undersøkelse som viser at 86 prosent av bileierne i distriktene vil ha lavere avgift på drivstoff.

– Folk er utålmodige etter å se grep fra regjeringen, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Regjeringen har i regjeringserklæringen lovet å sette ned drivstoffavgiftene. Nye tall viser at spesielt distriktene er svært utålmodige i spørsmålet om avgiftskutt.

LES OGSÅ: Nå kan du ha råd til å bygge garasje og platting igjen – trevirkeprisene har rast

Forskjell på by og land

Nesten ni av 10 i distriktene – 86 prosent – mener regjeringen bør kutte i drivstoffavgiftene. I sentrale strøk er andelen 76 prosent:

  • På spørsmål om kuttene bør være permanente eller midlertidige svarer folk i distriktene oftere at de vil ha permanente enn midlertidige kutt. I de sentrale strøkene er det omvendt.
  • Annenhver bilist i distriktene mener avgiftene bør settes ned permanent. Tilsvarende andel for folk i byene er 34 prosent.
  • I distriktene er andelen som mener at dagens avgiftsnivå på drivstoff er akseptabelt halvparten av nivået i byene.

LES OGSÅ: Ladetrikset er kjempesmart – men ikke alltid lett å finne ut av

– Føler seg sviktet

– Når regjeringen unnlater å gi lettelser som monner for bilistene, er det folk i distriktene som føler seg sviktet. At folk som bor i distriktene vil ha varige kutt i drivstoffavgiftene kan neppe komme som noen overraskelse på regjeringen, med tanke på at det er i distriktene at bilavhengigheten er størst og elbilandelen er lavest, sier Braadland.

Braadland mener det haster for regjeringen å komme opp med noen bidrag som monner. I Sverige har regjeringen vedtatt å gi 1.000 kroner til alle bilister, og 500 kroner ekstra til de som bor i distriktene.

Tallene er hentet inn av Norstat på vegne av NAF i juni, og 1.103 bileiere er spurt i en landsrepresentativ undersøkelse.