Gå til sidens hovedinnhold

Disse gutta vil ha deg med på debatt på Norsia: – Viktig å senke terskelen for å delta

Artikkelen er over 2 år gammel

Ildsjelene og samfunnsdebattantene Terje Andersen og Lars Olsen har startet tenketanken «Norsia tenker tanker.» Første debatt blir på Kooperativen 29. januar.

– Vi tror det er et stort potensial for å heve deltakelsen i det offentlige ordskiftet, og at vi får flere stemmer inn i samfunnsdebatten, sier Olsen.

De håper så mange som mulig av helt vanlige folk, vil høre foredrag om aktuelle tema og delta i den offentlige debatten om hvordan vi ønsker at lokalsamfunnet skal utvikle seg.

Debatt for folk flest

– Vi mener det er viktig å senke terskelen for å delta. Med vårt initiativ håper vi å reise gode temaer med gode folk. Vi ønsker at gode spennende tanker skal løftes opp, og at det ikke bare er politikere som skal delta i debatten, men helt vanlige folk, trekker Andersen fram.

De understreker at de ønsker en debatt med lav terskel for å møte opp, og settingen skal være intim, uten en talerstol og et podium, men hvor foredragsholder/debattant og publikum skal være tett på hverandre i en intim setting. De første møtene er lagt til Kooperativen, men det kan det bli endringer på seinere.

Het debatt rundt trafikken i sentrum: – Hønefossinger kan verken lyskryss eller høyreregel!

Gruppa kaller seg «Norsia tenker tanker» og ønsker å bli en debattarena og tenketank for helt vanlige folk som bor i Ringerike. Den skal være helt politisk og religiøst nøytral.

Det første møtet vil holdes på Kooperativen tirsdag 29. januar. Dit kommer Bernt Sverre Mehammer, markedssjef i Multiconsults samfunnsavdeling. Han står bak undersøkelsen som fikk stor nasjonal oppmerksomhet på tampen av fjoråret. Mehammer og hans team har gått 71 norske byer etter i sømmene, og vurdert hvor framtidsrettet de er. Mehammer vil avsløre hvilke utfordringer Hønefoss står overfor, og hvor
framtidsrettet byen vår faktisk er – sammenlignet med andre. Så langt er det bare de ti øverste plassene som er offentliggjort og Hønefoss er ikke en av disse.

Blir du forvirret av «krypto-preiket»? Tirsdag gjør Terje deg litt klokere

– Vi håper dette er et tema som vil engasjere mange, legger Andersen til.

De to har også fått med seg Kjell Baug, viseadministrerende direktør i Ringerikskraft, Steinar Aasnæss (Universitetet i Sørøst Norge), Bjørn Harald Blaker (Ringerikes Blad) og Marte Normann Bakke i programkomiteen.

– All utvikling starter med engasjement. Vi ønsker å øke engasjementet for lokalsamfunnet, sier Blaker, redaktør i Ringerikes Blad.

Ringerikskraft bidratt med noe penger. I tillegg er det sendt en søknad om pengestøtte til formannskapet i Ringerike, som man ikke har fått svar på ennå.

– Spennende temaer

Steinar Aasnæss, forsker ved USN, og den som er ansvarlig for Vekstbarometeret er glad for initiativet.

– Det vil skje veldig mye i regionen vår i tida framover med vekst på grunn av vei og bane. Vi har god tilgang på spennende temaer, sier han.

– Vi er opptatt av meninger. Hvis vi kan bidra til å skape en arena der man kan ha en dialog og debatt. Vi ønsker at det skapes en vane om at vi kan gå ut og diskutere, sier Baug.

Initiativtakerne har også en målsetting om å være med på å sette dagsorden i regionen.

Den 11. februar er neste post på programmet. Da møtes Per Bleikelia, tidligere direktør på Ringerike sykehus (nå Martina Hansens Hospital), en kjent person i lokalmiljøet, og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp). Temaet er hvordan forandre verden?

Ikke redd stillheten

– Vi er ikke redde for at ikke de skal finne noe å prate om, ler Terje Andersen.

I mars vil det bli en ordførersamtale mellom ordførerkandidatene i Ringerike, Dag Henaug (H) og Kirsten Orebråten (Ap). Programkomiteen ser for seg åtte-ti møter i året. Billetter kjøpes på Ringbillett.

– Vi har diskutert det, men foredragsholdere kommer ikke gratis, så vi er nødt til å ta noe i inngangspenger. Dette skal være non-profit, og ingen skal ta ut noe utbytte fra dette. Det som kommer inn av penger skal brukes til å skape en best mulig debattserie, sier Lars Olsen.

Ringerikes Blad er en samarbeidspartner til Norsia tenker tanker. Lokalavisa er med fordi man ønsker å løfte, og bidra til at flere kan være med på den lokale debatten. Ringerikes Blad kommer også til å sende møtene på nettsiden ringblad.no.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.