I lys av de siste dagers mye omtalte sak hvor en 1-åring fikk i seg en giftig plante og måtte på legevakten, tok Nordlys turen til botanisk hage.

Gartner, Kristian Nyvoll, sa seg villig til å vise Nordlys rundt i botanisk hage som har 4000 forskjellige nummer (arter journ.anm.).

– Det er en del giftige planter i naturen og i hagene våre. Noen har vi til og med dyrket siden vikingtid og middelalderen. Noen er mer giftige enn andre, men alle jeg skal vise i dag er ikke bra i store mengder, forteller Nyvoll.

Se listen nederst i saken.

Større risikoer

I tillegg til blomster og «planter» er også bærene som noen av plantene får av den giftige sorten.

– Det skal egentlig mye til for at små unger tygger på planter. Bær er kanskje heller den største risikoen, for det er slettes ikke alle bær som skal spises, sier han.

Istedenfor å være overhysteriske med barna har gartneren en filosofi på hvordan man bør håndtere tematikken.

– De små barna bør man være påpasselige med rundt planter, de litt større barna burde man lære hva slags planter man ikke skal smake på, f.eks. gule smørblomster.

– Flere planter er giftige, men man bør være mye mer forsiktig når det kommer til sopp, sier Nyvoll.

Giftige planter

Her følger en liste over planter som er vanlige enten i naturen i Nord-Norge, eller som er vanlige hageplanter- og blomster.:

Landet rundt

Landet rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Fra 1. juni 2022 er også Budstikka en del av dette samarbeidet.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.