– Surve er ikke et nyord

Direkte linje.

Direkte linje. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere av denne spaltens lesere har reagert på kommentaren til Gunnar Kvifte i gårsdagens avis angående det han kalte «nyordet» surving.

DEL

– Ser at Gunnar Kvifte tror at surve er et nyord! Det er faktisk et «godt» gammelt dialektord fra blant annet Ringerike, sier Helge Stiksrud.

– Jeg ser at Gunnar Kvifte ikke forstår hva verbet « å surve» betyr. Det er et mye brukt ord i ringeriksdialekta, og «alle» som opprinnelig er fra Ringerike, veit hva ordet betyr, i hvert fall de som er over en viss alder. Vi har for øvrig også andre dialektord fra Ringerike og omegn som ikke nødvendigvis forstås utafor distriktet, som for eksempel ordet «gossin». Det betyr «søt» eller «pen», men kan også brukes negativt. Jeg vil tru at det også finnes andre ord og uttrykk som brukes, men som ikke nødvendigvis finnes i ordbøkene. Så, Gunnar Kvifte: «Å surve» betyr det samme som «å sutre» eller «å syte, klage». Vennlig hilsen Bodil Johansen.

Og på telefon fra Krødsherad bekrefter Gudveig Skinnes Syse at surve er et godt kjent dialektord der også. Og det betyr som allerede nevnt «å sutre».

LES OGSÅ: – «Surve» sto i veien for innholdet

– Ordføreren sa nei

Under et illustrasjonsfoto i Ringerikes Blad 8. april i sammenheng med tiggerspørsmålet kunne vi lese at : «Fremskrittspartiet ønsker tiggerforbud. Det sa kommunestyret i Ringerike nei til.» Sitat slutt. Det er riktig at Frp ønsker et tiggerforbud, men det er ikke riktig at det var kommunestyret som sa nei til et slikt forbud i kommunestyresalen torsdag 6/4. Det var ordføreren som sa nei til å bringe saken inn for kommunestyret, og dermed kunne det heller ikke bli noen avstemning om saken nå. Det var selvfølgelig en fri og uhildet avstemning om saken i kommunestyret uten bruk av partipisker undertegnede ønsket seg. Men det viste seg dessverre ikke mulig i denne omgang, kommenterer Tor Bøhn.

LES SAKEN HER: Tor Bøhn: Hva er problemet?

Brenner du for noe til Direkte linje?
Ring 32 17 96 66 eller send epost til direkte.linje@ringblad.no

Artikkeltags