– Vi legger alltid inn en buffer når vi gir lån. Kundene skal tåle en renteøkning på inntil fem prosent, men vi regner ikke inn alle de øvrige kostnadene som nå øker i samfunnet, sier banksjefen til Bygdeposten.

Skue Sparebank har en avdeling i Hønefoss, nemlig tidligere Hønefoss Sparebank.

Han er spent, men tror likevel det ikke kommer til å gå fullt så ille med økonomien til norske husholdninger som de største pessimistene tror.

Reise mindre

Men Glesne er sikker på at enkelte bransjer vil oppleve at det blir tøffere tider på kort sikt. Det gjelder for eksempel de som selger fritidsreiser, hytter, biler, båter og andre varer og tjenester som folk strengt tatt kan klare seg uten.

– All erfaring viser at det første vi kutter ned på er kjøp av fritidseiendommer, og så vil vi i en periode reise mindre, mener Glesne.

Han minner om at det som gjerne omtales som «folkehytta» i løpet av få måneder har steget én million kroner i pris, blant annet på grunn av økte priser på råvarer. Dessuten er det et press i markedet for å få tak i håndverkere.

– Litt sunt også

Selv om de økonomiske utsiktene er mer usikre, mener Glesne det isolert sett ikke er usunt at nordmenn blir gjort oppmerksom på at ingen periode med vekst er evigvarende. Selv kjøpte han sin første bolig i 1996 og har siden den gang erfart at boligene han har kjøpt kun har økt i verdi.

– Renta er fortsatt på et rekordlavt nivå, men vi opplever en veldig sterk prisvekst på viktige varer som mat, drivstoff og strøm. Summen av dette er at mange vil få det trangere og være mer forsiktige med hva vi bruker penger på. Men jeg tror ikke på et ras av konkurser, sier Glesne.

– Ta kontakt

Rådet fra banksjefen er det samme som alltid. Får du problemer, ta kontakt med banken din så raskt som mulig. Da er det lettere å finne gode løsninger.

– Det er kanskje i situasjoner som nå at det å være kunde i en bank der du har en fast kontaktperson kommer best fram, mener Glesne.

Som økonom synes han det som skjer nå har et læringspotensial i seg. Han kan ikke erindre at så mange negative faktorer som påvirker økonomien har slått til samtidig.

– Det vi opplever nå er en stresstest av privatøkonomien. Mange ting skjer samtidig og det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg, avslutter Glesne.