Gå til sidens hovedinnhold

Det må tas hensyn til beboerne | Harald Heggen Brørby

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er merkverdig at staten, de etterlatte og de som var på Utøya vil påtvinge en heltemodig lokalbefolkning noe den ikke vil ha, skriver Harald Heggen Brørby i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De som er viktigst i vurderingen av plassering av minnesmerket og som må tas hensyn til mest, er de som bor i området der minnesmerket plasseres og ikke de som kommer innom en sjelden gang.

De som bor i området ble utsatt for mye stress og traumer. Som fortsatt er der. De har ikke som andre muligheten til å være et annet sted mesteparten av tiden.

LES OGSÅ: Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål

Fremheve minnene

Som takk for heltemodig innsats får de attpåtil et svært byggverk oppå livene sine. Som vil framheve minnene om den forferdelige kvelden på en utilbørlig måte for dem. Det er merkverdig at staten, de etterlatte og de som var på Utøya vil påtvinge en heltemodig lokalbefolkning noe den ikke vil ha.

Hvilken rolle spiller det for disse andre at minnesmerket isteden hadde blitt på utsiktspunktet? Der er det god utsikt til Utøya. Det hadde vært akseptabelt for lokalbefolkningen. Hvor mye dårligere er det for dem som var på Utøya og de etterlatte og staten?

Skulle ikke ondskapen besvares med kjærlighet? Er det nestekjærlighet og omtanke å påtvinge naboene et slikt gigantisk minnesmerke?

Et minnesmerke som også vil gi massemorderen et minnesmerke over sine forferdelige handlinger. Det er minnesmerke på Utøya, minnesmerker i hver kommune i tillegg til enkeltgraver. Hvor mange minnesmerker skal det være over dette forferdelige som skjedde mot uskyldige?

Les også

Ferske skisser for Utøyakaia: Lokale båtfolk hedres med ny gjestebrygge

 

Rettssaker kan ta år

Dersom kommunen og staten går inn for dette svært omfattende minnesmerket på Utøyakaia vil det kunne resultere i rettssaker. Det blir bl.a. spørsmål om overtredelse av nabolovens tålegrense, forbud, retting og erstatning. Det kan ta flere år.

Det er uverdig for alle. Det har vært altfor mange år med handlingslammelse og diskusjoner om plasseringen. Det er ikke noe godt for minnesmerket og må gi massemorderen en egen tilfredsstillelse av å skape mer kostnader, vonde følelser og splittelse. Rettssaker er heller ikke bra for dem som var på Utøya, etterlatte, lokalbefolkningen, kommunen og staten.

Det var jo en splittelse massemorderen håpet på i sitt forkvaklede menneskesyn og ved sin forferdelige handlemåte. Ved flyttingen til Utøykaia var det først tale om et lite ikke omfattende minnesmerke, men det var tydeligvis bare prat. Inntrykket av staten er beslutningsvegring og manglende lydhørhet for lokalbefolkningens innspill.

Dette burde ikke vært noe problem. Et minnesmerke som skaper splid, bråk og ødelegger folks helse burde alle være enige om at ingen ønsker.

LES OGSÅ: Slutt å seigpine beboerne på Utstranda | Eva Bekkelund-Eriksen  

Kommentarer til denne saken