Gå til sidens hovedinnhold

«Det er godt luftslott er gratis, ellers ville Ringerike vært ille ute» | Jim Gallagher

Artikkelen er over 2 år gammel

Hva er det vi driver med i Hønefoss om dagen? spør Jim Gallagher.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er 1. mai. Det er dagen da mange skal gå i tog for rettigheter for arbeidere og lignende saker under diverse paroler. Det har man lov til om man ønsker det og brenner for det. Jeg er hjemme med minsten og har en fridag, en rolig sådan.

Men en sådan fridag, med en rolig formiddag får en også til å sitte og fundere, og til slutt ende opp med et eksistensielt spørsmål som bare må stilles;

Hva i svarte all verden er det vi driver med i Hønefoss/Ringerike om dagen?

Det handler selvsagt om trafikk, biler, parkering, etc.

Faktum: Det står børr i trafikken gjennom byen hver eneste dag.

Hønefoss er rett og slett handikappet hva gjelder avvikling av trafikk. Det bygges og utvikles nye handelssentre som for eksempel Eikli med nye boliger nå også på Benterud. Men skapes det ny inn- og utfartsåre; Nei.

Jim Gallagher

Kø-hater

Følg på: www.geriatriks.blogg.no

Tungvint omkjøring

Hva gjør en bilist som har vært på Eikli når han skal til Ullerål eller Jevnaker? Jo h*n sitter i kø gjennom hele byen fordi det er for tungvint å kjøre opp sykehusbakken, forbi bensinstasjonen og ut på E16...for så å kjøre helt opp til Hen-krysset og så ned til Ullerål/Hønengaten derfra.

Omkjøringsveien er en flott vei. Jeg bruker den hver dag til jobb, jeg. Men til og med jeg gidder ikke å kjøre fra Tolpinrud og ut til E16, opp til Hen-krysset og så ned til byen om jeg skal noe øverst i Hønengaten, da blir det gjennom sentrum. Løsningen på mye av trafikkproblemet er tilbringerveier. E16-omkjøringsveien er helt suveren, men den mangler løsninger som gjør at flere velger å kjøre utenom sentrum.

Hva i all verden skal vi med alle disse foreslåtte luftslottene av noen gangbroer eller taubaner som til stadighet presenteres i Ringerikes Blad. Vi bor i et grisgrendt strøk og vi bruker bilen.

Prioritet 1 må være å se på hva man kan gjøre for å få flest mulig som ikke trenger kjøre gjennom sentrum til faktisk å velge noe annet. Vil man ha et tilnærmet bilfritt sentrum så må man se på tiltak for det I TILLEGG TIL å faktisk etablere handelssentre mat/etc. utenfor sentrum. Vil man ha et levende sentrum så må man se på tiltak for at folk kan få satt fra seg bilen i nærheten av sentrum uten å bli flådd.

Gjennom byen

Gjør deg noen tanker rundt følgende:

Hvis du er i Heradsbygda og skal til Coop i Hønengaten, hvor kjører du da?

Hvis du er i Haugsbygd og skal til Elkjøp på Eikli, hvor kjører du da?

Hvis du er på stadion og skal til Hensmoen, hvor kjører du da?

Hvis du er på Tolpinrud og skal til Jevnaker, hvor kjører du da?

Hvis du kommer fra Oslo og skal til Ullerål skole, hvor kjører du da?

Hvis du er på Hvervenkastet og skal til Kiwi i Hønengaten, hvor kjører du da?

Hvis du har tenkt, sagt høyt inni deg: Gjennom byen på de fleste av disse og lignende til-fra veistrekker du kan tenke fram selv, ja da vet du hvorfor det stanges i kø hver eneste dag i Hønefoss.

Nye løsninger

Kan det være mulig for eksempel å tenke tanken på en ny vei over elva ved ca. Follum. En vei som ville gjøre at det ble relativt enkelt å komme seg til Hengsle, Haldenjordet, Rabba etc. uten å måtte gjennom byen?

Er det mulig å legge fra seg tanken om tunnel under/gjennom byen og heller tenke veier inn og ut. Fra Eikli til Tolpinrud/E16. Fra Schjongstangen over elva til Støalandet?

Slike ting i tillegg til en mye bedre vei fra Eplehagen til Jevnaker over Klækken. Jeg har tidligere sagt dette, men det må komme opp skilt i den bakken som forteller at «nå er forsinkelsen xx-minutter gjennom Hønefoss». Det er en meget billig løsning som kanskje vil sende mange flere rundt, som en liten quick fix inntil flere inn og ut-løsninger er på plass.

PS! Pendlerparkering/byparkering. Sånt må man tenke på. Hva med den grusbanen nedenfor Veienmarka ungdomsskole. Brukes den til noe lenger? Tenk å bygge et giga-parkeringshus der for byen og pendlere med ruslebuss til og fra sentrum?

Innlegget er også publisert på blogg.

Kommentarer til denne saken