Gå til sidens hovedinnhold

Det er 30.000 av dem – og du kan møte én når som helst

Artikkelen er over 1 år gammel

Så mange norske kjøretøy mangler forsikring.

En ny ordning med daglige gebyrer har gjort at antall biler uten forsikring i Norge har sunket kraftig det siste årene. Men fortsatt tar mange sjansen.

Halvannet år etter at det ble innført dagbøter for alle som ikke har lovpålagt forsikring av sitt kjøretøy, er 30.000 fremdeles uten forsikring. Det viser ferske tall fra Trafikkforsikringsforeningen.

– Det er nedslående hvis så mange fremdeles tar den risikoen det er å kjøre uten forsikring. I verste fall kan man ende opp som gjeldsslave hvis en forårsaker en personskade i trafikken, og selv må dekke erstatningskrav i millionklassen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

LES OGSÅ: Se hvem som kommer med elbil nå

Kraftig redusert

Det var 1. mars i fjor at myndighetene innførte straffegebyr for alle som mangler lovpålagt kjøretøyforsikring. Det gjorde virkelig susen.

Den gang manglet vel 69.000 kjøretøy forsikring. Ved inngangen til 2019 var antallet sunket til vel 38.000.

– Det er positivt at over 39.000 eiere har valgt å enten avskilte kjøretøyet eller anskaffe forsikring, men vi hadde håpet at antallet var redusert litt mer. Helst ønsker vi ikke noen uforsikrede biler på veien, og at alle kjøretøy i Norge er forsikret, sier Brandeggen, i en pressemelding.

Utbetalt over 150 millioner

Det er beheftet med stor risiko å kjøre uten forsikring. I tillegg til et daglig straffegebyr, kan man pådra seg et stort økonomisk erstatningsansvar ved påkjørsel og personskade. Man risikerer å måtte tilbakebetale erstatningen som skadelidte vil få.

For to år siden ble det utbetalt over 150 millioner kroner til personer som var utsatt for trafikkulykke forårsaket av uforsikrede eller ukjente kjøretøy.

– Denne regningen dekkes av alle som betaler for sin forsikring. Nå henstiller vi til de som ennå har et uforsikret kjøretøy om at de får forsikret denne, om så som en julegave til seg selv. Man letter sin egen samvittighet samtidig som man sparer seg selv for dagbøtene, sier Brandeggen.

Les også

Slik kan du spare mye penger på bensinstasjonen

Opptil 250 kroner per døgn

Nær halvparten av de uforsikrede kjøretøyene per 3. desember er personbiler. Deretter følger mopeder, varebiler, traktorer, motorsykler, snøscootere og lastebiler.

Å ikke betale forsikringen, blir fort svært kostbart. Gebyrsatsene per døgn for moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy er 50 kroner. Manglende forsikring på personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel og snøscooter er på 150 kroner. For buss og lastebil er satsen 250 kroner.

Antall uforsikrede kjøretøy på utvalgte datoer:

  • 1. januar 2018 - 111.106 (2,79% av forsikringspliktige kjøretøy)
  • 1. mars 2018 - 69.367 (1,74%)
  • 1. januar 2019 - 38.472 (0,96%)
  • 3. desember 2019 - 30.053 (0,74%)
  • Antall forsikringspliktige kjøretøy (03.12.): 4.062.102

Kilde: TFF Auto

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.