Gå til sidens hovedinnhold

Derfor blir trolig Kirsten Orebråten ny ordfører

Artikkelen er over 2 år gammel

Skal det utradisjonelle flertallssamarbeidet (Ap, H, V og KrF) fortsette å regjere Ringerike i fire nye år? Eller kan den rødgrønne miljøbølgen slå kraftig inn og forrykke maktbalansen i Ringerike? Og hvem blir ordfører? Valget er ditt.

Kommentar

Partiene har ikke vært ivrige på å spille med åpne kort for velgerne.

Arbeiderpartiet sitter uansett med jokeren. Det er stor sannsynlighet både for rødgrønt flertall i kommunestyret, men også at Arbeiderpartiet og Høyre kan få flertall sammen.

De to mest sannsynlige ordførerne er Kirsten Orebråten (Ap) og Dag Erik Henaug (H).

I en meningsmåling nylig var Arbeiderpartiet helt nede på 29,6 prosent oppslutning, en nedgang på hele ti prosentpoeng. Men fortsatt tyder alt på at Arbeiderpartiet blir Ringerikes største parti slik det er tradisjon for.

Det skal være en stilltiende aksept blant flertallspartiene for at det største partiet skal ha ordføreren. Dermed tyder mye på at vi får Ringerikes første kvinnelige ordfører uansett om Arbeiderpartiet skulle se mot blått eller rødt samarbeid.

Tre muligheter

Hvilke scenarioer har vi?

En. Arbeiderpartiet og Høyre kan fortsette å samarbeide gjerne sammen med Venstre og KrF.

To. Arbeiderpartiet kan søke et rødgrønt samarbeid med SV og Senterpartiet, kanskje også Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Tre. Høyre kan velge å se bort fra Arbeiderpartiet, overbevise Senterpartiet om et samarbeid og i tillegg få med seg Fremskrittspartiet, KrF og Venstre.

Det er ingen ting som tyder på noe borgerlig flertall i Ringerike kommunestyre de neste fire årene.

I denne perioden har Senterpartiet markert seg som et tydelig opposisjonsparti og har ofte stemt annerledes enn Høyre. Partiprogrammene til Senterpartiet og Høyre er også vidt forskjellige, riktig nok hender det at politikere sluker ganske store kameler, men begge partier må forandre kursen betydelig hvis de skal finne sammen etter valget.

Dermed står vi i praksis igjen med at det er de to første alternativene som er mest sannsynlige.

Samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og Høyre har utad framstått som godt i denne perioden. Det skal nok avtroppende ordfører Kjell B. Hansen ha en del av æren for. Men det er ingen tvil om at det er forskjellige oppfatninger internt i Arbeiderpartiet om kursen videre.

Sterkere venstrefløy

En venstrefløy i partiet har vokst seg sterkere de siste fire årene og ønsker å ta partiet i en rødgrønn retning, slik blant annet Mons-Ivar Mjelde snakket om i Ringerikes Blad tidligere i sommer.

Valgresultatet vil være helt avgjørende for om dette kan gjennomføres. Jeg tror nok at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan finne sammen, men de må ganske sikkert også ha støtte fra SV, og muligens fra Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) også.

Arbeiderpartiet kommer også de neste fire årene til å ha mye fokus på å holde økonomien under kontroll. Etter det Ringerikes Blad erfarer ønsker ikke Ap å gjøre seg avhengige av Rødt og MDG. Dels fordi mange i Ap synes disse partiene er for slepphendte med pengene, og dels fordi de mener en koalisjon med fire-fem partier blir for mye og vil vanne ut politikken i for stor grad. Partiprogrammene til Rødt og MDG avviker også veldig fra Ap.

MDG surfer på en medgangsbølge og kan suse inn i kommunestyret med tre representanter, men om de får så stor makt etter valget er veldig usikkert. Dagens MDG-representant gir seg etter valget.

Jeg tror den eneste muligheten for et rødgrønt styre er dersom Ap, SV og Senterpartiet til sammen får flertallet i kommunestyret, det vil si minst 22 representanter. Hvis det skjer kan venstrefløyen i Arbeiderpartiet bli fristet til å søke rødgrønt samarbeid. Den siste meningsmålingen ga 21 representanter til de tre partiene. Det kan selvfølgelig forandre seg valgdagen.

Fortsatt flertallskamerater

Etter min oppfatning er det mest sannsynlige utfallet at dagens flertallskonstellasjon (Ap, H, V og KrF) fortsetter. De vil helt sikkert fortsatt ha flertall i kommunestyret. De kjenner hverandre godt, og samarbeidet har fungert overraskende bra. Partiene er mer eller mindre samstemte om hovedretningene videre, og hva det skal investeres i framover.

Det virker som om mange av flertallspolitikerne er opptatt av å fortsette den kursen som er valgt. Et nytt samarbeid vil kunne snu helt opp ned på det.

Fasiten får vi i dagene etter valget.

Det er dere velgere som avgjør. Godt valg!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.