Gå til sidens hovedinnhold

Den høye arbeidsledigheten biter seg fast

Artikkelen er over 1 år gammel

Koronakrisen har ført til at mange ansatte i distriktet er permittert. Arbeidsledigheten er på hele ti prosent i regionen.

Fredag kom det nye ledighetstall for NAV Vestviken som vår region tilhører. Økningen fra forrige måned er formidabel og nesten alt skyldes de mange permitteringene som har kommet som følge av koronakrisen. Det har skjedd enten fordi virksomheter har blitt helt stengt eller fordi markedet har forandret seg dramatisk.

Ringerikes Blad har skrevet om en rekke lokale bedrifter som har måttet ty til permitteringer.

LES OGSÅ: Tronrud Engineering permitterer nesten 80 ansatte: – Vi håper det blir kortvarig

I Ringerike er det 1.538 personer som er helt arbeidsledige. Det tilsvarer 9,9 prosent. Hvis man bare går bare en måned tilbake i tid var det hele 1.165 færre arbeidsledige i kommunen. Det sier alt om den voldsomme økningen på kort tid.

For Holes del er det ledigheten på akkurat 10,0 prosent. Her er det 364 personer som er helt arbeidsledige. Det er 286 flere enn for bare en måned siden.

I Jevnaker er det 348 personer som er registrert arbeidsledige noe som tilsvarer 9,9 prosent. Det er 273 flere enn for en måned siden.

LES OGSÅ: Her gir korona-krisen rekord-produksjon: – Jeg tror alle her er veldig glade for å ha en jobb å gå til

Høyere ledighet

Ledigheten i regionen er likevel litt lavere enn i Vestviken (Gamle Buskerud, Asker, Bærum og Jevnaker). Der er den på 10,9 prosent mens landsgjennomsnittet er på 10,7 prosent. I området til NAV Vest-Viken, var det i mars registrert 27 555 helt ledige personer. I tillegg er 8 052 registrert som delvis ledige i Vest-Viken. Nær 9 av 10 nye arbeidssøkere i mars oppgir permittering som årsak til at de har meldt seg hos NAV, skriver de i en pressemelding.

Bruttoledigheten i Vest-Viken er på 11,3 prosent av arbeidsstyrken, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak.

– Det har vært en ekstrem økning i ledigheten de siste ukene, og i Vest-Viken har vi nå en ledighet på 10,9 prosent, Vi jobber nå så effektivt vi kan i NAV for å ivareta alle som har behov for hjelp, sikre inntekt og om mulig få folk over i nye jobber, sier direktør for NAV Vest-Viken, Inger Anne Speilberg.

Sammenlignet med mars i fjor har 22 078 flere blitt registrert som helt arbeidsledige, en økning på 403 prosent. Disse tallene er ikke sesongjustert. Hovedårsaken til økningen er flere permitterte som følge av tiltakene iverksatt for å begrense spredningen av koronaviruset.

LES OGSÅ: Kjetil (43) får flere korona-oppdrag, men slipper ikke unna krisen: – Måtte permittere seks ansatte

Alder og kjønn

Det var 14 913 helt ledige menn i Vest-Viken ved utgangen av mars. Det er en økning på 11 838 personer (385 prosent) sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. For kvinner var antall helt ledige 12 642, en økning på 10 240 personer (426 prosent).

Det var 7 753 helt ledige i aldersgruppen 16–29 år i Vest-Viken i mars. Det er en økning på 6 430 personer (486 prosent). Aldersgruppen 30–39 år hadde størst økning med 6 673 helt ledige.

Det var i Vest-Viken flest ledige innen butikk- og salgsarbeid (4 528 personer), reiseliv og transport (3 568 personer), serviceyrker og annet arbeid (3 351 personer), kontorarbeid (2 353 personer) og bygg og anlegg (2 265 personer).

Direktøren for NAV Vest-Viken understreker at det er viktig at de som er eller blir permittert registrerer CV-opplysninger på arbeidsplassen.no. Mange kan ha kompetanse og erfaring som er etterspurt av andre arbeidsgivere, særlig knyttet til kritiske samfunnsfunksjoner som helse, handel og transport.

Hun oppfordrer både arbeidsgivere, permitterte og arbeidsledige til å bruke nav.no og arbeidsplassen.no aktivt.

Kommentarer til denne saken