Daværende styreleder Tom-Erik Bakkely Aasheim sa den gang at «denne koia skal vi bygge opp igjen!» Tom-Erik gikk av som styreleder i 2019, men er nå på plass igjen som styreleder og klar til være med på åpningen og driftinga av koia fremover.

Nytenkende utforming

Koia er bygget opp igjen av forsikringspengene etter brannen, men er nå bygget som en «tre-i-en hytte», etter inspirasjon fra den pandemien som har vært mens byggekomiteen har vært i arbeid.

Konseptet vil si at en av delene leies ut på ordinær sengebasis slik som er vanlig i DNT, mens de to andre enhetene bestilles som en hel enhet, slik at man får denne delen for seg selv og sitt turfølge.

Dette for å rigge oss for eventuelt tilsvarende nedstenginger av samfunnet.

Dette skjer åpningsdagen

Arrangementet starter kl. 1130 og avsluttes 1530:

Veien mellom Skrukkefylla/Greineløken og Veneli er åpen mellom 08–20 på åpningsdagen. Det gjør at det blir ganske enkelt å ta turen opp til Veneli i Flå fra Valdressiden denne dagen.

Man kan også kjøre Hallingdal og ta av i Flå. Vi har satt sammen et rikholdig program. Konferansier er Lars Elsrud. Arne Nævra kommer for å holde foredrag om vassfarbjørnen, og Dagfinn Kollberg spiller Skaurock. Det blir taler, musikalske innslag, kaker og kaffe, og fellestur med DNT-turleder til Bjødnahaugen.

Del av en langrute

Vassfarkoia ligger plassert på Vassfarstien, mellom Storekrakkia og Fønhuskoia. Distansen mellom koiene er dagsmarsjer på et sted mellom 1,5 og 2 mil. Hele Vassfarstien er på 116 kilometer og strekker seg fra Hønefoss sentrum til Fønhuskoia, man kan også gå videre til DNT Drammen sin hytte Røggjen og derfra vandre videre helt til Jotunheimen ved å koble seg på DNT Valdres sin «Stølsvegen».

DNT Ringerike har laget et hefte som beskriver hele Vassfarstien og koiene, og en revidert utgave av Vassfarheftet har vi klar til åpninga. Ringerike har fra 1930-tallet vært kjent for koiestrøket på grunn av de enkle skogskoiene som skulle gjøre det lettere, tryggere og billigere for vanlige folk å komme seg «skauleis til fjells». Det var Den Norske Turistforening (DNT) som først lanserte ideen om en sammenhengende fotrute fra byen til høyfjellet.

DNT Ringerike børstet støvet av denne kongstanken og etablert Vassfarstien. I DNT systemet er det mange langruter og vår Vassfarstien er en av de.

Frivillig innsats og ledig koieoppdrag

Byggekomiteen har bestått av fire av DNT Ringerikes trofaste frivillige, leder i komiteen er Jan Ola Lehne, Og medlemmene er Erik Brenden, Kjetil Sudgarden og Ole-Martin Høgfoss. Sistnevnte satt også i Byggekomiteen da den forrige Vassfarkoia ble bygget i 2007.

Kjetil Sudgarden har vært med på svært mange av DNT Ringerikes koieprosjekter og dette er kanskje det siste store prosjektet pga. hans høye alder. Over 80 år. Kjetil er foreløpig koiesjef på nye Vassfarkoia sammen med Jan Ola Lehne, men vi ser etter hans erstatter. Kanskje noen av de som kommer på åpninga er interessert i å overta stafettpinnen?

Fakta Vassfarkoia

Nytenkende DNT hytte. En tre i én hytte, åpne for bruk våren 2022.

Hovedhytta er delt i to tilnærmet like speilvendte avdelinger – Bertebu (7 senger) og Fantebu (9 senger). Via et mellombygg bestående av vedbod og do, er det hengt på en tredje avdeling – Bjønnebu (4 senger). Hver avdeling har separat inngangsdør, solcelleanlegg, stue, kjøkkenkrok, to soverom og vaskerom.

Det er rentbrennende vedovn og lavt under taket i alle avdelingene, noe som gjør dem lette å varme opp. Bertebu og Bjønnebu kan bookes separat via vårt bookingsystem. Ved å booke vil man være sikker på å få avdelingen for seg selv/turgruppa.

På Fantebu kan man booke enkeltsenger. Bertebu og Fantebu har en felles innvendig dør som gir muligheter for sosialt samvær mellom besøkende i avdelingene, om dette er ønskelig. Vi tror turvandrere vil føle dette nye konseptet både trygt, hyggelig, praktisk og komfortabelt. Koia har et eget lite uthus med ved-/ redskapsbod samt åpen utedo på tunet. I Bertebu og Bjønnebu er det muligheter for å ha med hund.

Bertebu er tilrettelagt for funksjonshemmede. Man kan kjøre helt frem til Vassfarkoia.

Drikkevann henter mann fra borehull med håndpumpe 30 meter fra hytta.

Vassfaret, Berte Skrukkefyllhaugen, samt Vassfarbjørnen preger avdelingene i stor grad. Den vestvendte utsikten fra Fantebu og Bertebu, mot Saulifjellet, Blåfjell og Raudfjellet bør oppleves. En vakker solnedgang på Vassfarkoia setter spor i kropp og sinn.

Kilde: DNT Ringerike