Mange unge ønsker å engasjere seg politisk. I Ringeriksregionen har vi tre ungdomspartier: Unge Høyre, Sosialistisk Ungdom og Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). Emilie Linnea Kozak Kristoffersen (18), Nora Drægalid (17) og Ivar Vamraak Fredriksen (16) leder hvert sitt av disse partiene.

Unge Høyre

Nora er leder for Unge Høyre i Ringerike og Hole. Hun ønsket mest av alt å ha muligheten til å påvirke og meldte seg derfor inn i Unge Høyre.

– Målet mitt er vel å kunne være med å påvirke og utvikle. Vi kan påvirke politikerne lokalt, på Stortinget og til og med dem som jobber på internasjonalt nivå, ved å melde oss inn i et politisk parti, -forening, eller demonstrasjon og underskriftskampanjer, sier hun.

Hun oppfordrer også andre ungdommer til å engasjere seg, fordi at ungdommene ofte kan komme med andre synspunkter en de voksne.

 

Inkluderende

– En kan føle at en som ung, ikke har muligheten til å få gjort ting gjort, men ved påvirkning er det mye vi kan utrette. Jeg tenker ungdommer kan skaffe et mye bedre innblikk i hvordan barn og unges hverdag foregår i praksis. Selv om voksne kan ha en forståelse for hvordan det er, har ungdommer egne erfaringer å stille opp med.

Nora er en av de yngste politikerne som i år er på kommunestyrelisten. Hun synes det er positivt å kunne jobbe med og lære av de eldre politikerne.

– Ringerike Høyre er inkluderende og er interessert i tett samarbeid med Ringerike og Hole Unge Høyre. Både Ringerike Senior og Unge Høyre har plass i Høyres styremøter, noe jeg synes er veldig fint og lærerikt. Det knytter også et fint bånd mellom oss unge og voksende, og skaper helhet i partiet, sier hun.

 

Sosialistisk Ungdom

Emilie er partileder for Sosialistisk Ungdom. Hun er også en av de yngre på kommunestyrelisten. Emilie begynte å engasjere seg politisk fordi hun ville bidra mer.

– Jeg valgte å engasjere meg politisk slik at jeg kunne bidra til noe i samfunnet, selv om det kanskje bare ble en stemme som støttet nok en sak, eller et forslag. Etter at jeg engasjerte meg føler jeg at jeg har fått et mye bredere innblikk i hvordan ting foregår, sier Emilie.

Emilie tror det er viktig at flere andre og engasjerer seg, og mener grunnen til at noen ikke gjør det er mangel på kunnskap.

 

– Jeg støter stadig vekk på flere som sier at de «ikke bryr seg» eller «ikke gidder». Jeg tror mange kanskje mangler kunnskap og engasjement om hva som skjer rundt dem, sier hun.

Selv synes hun politikk er viktig og ikke minst spennende.

– Det er spennende å kunne kjempe for noe man mener, sier hun.

Arbeidernes Ungdomsfylking

Ivar er nå medlem i Arbeidernes ungdomsfylking, eller forkortelsen AUF som de fleste bruker. Han meldte seg inn for et par år siden, men har allerede blitt valgt til leder.

– Etter å ha vært en del av lokallaget i ett år, valgte jeg å stille til ledervervet, forteller han.

 

– Jeg ser på det å være leder som en stor utfordring. Etter en uke merker jeg at det er mye jobb og ansvar, men det var jeg klar over, fortsetter han.

Ivar angrer ikke på at han valgte å engasjere seg politisk.

– De hadde de sakene som passet mine meninger og verdier best. Jeg har ikke angret en eneste dag på at jeg meldte meg inn, sier han til slutt.

LES OGSÅ: Politikken avhenger av ungdommen