«Colorline selger billetter på både .no og .dk, og beløpet på billettprisen er det samme begge steder. Men på .dk betaler du da altså 60 prosent mer enn på .no. Greit å vite.»

Denne meldingen dukker opp på Facebook-gruppen «Nordmenn i Danmark», skriver Nettavisen.

Nettavisen har sett på nærmere på Color Line-avgangen 17. til 18. juni fra Larvik til Hirtshals for en familie på fire i en «normal» bil.

Lik pris – svært ulik kurs

På den norske nettsiden colorline.no koster avgangen 2800 kroner på 08-avgangen.

1576 kroner å spare

Hvis vi bestiller nøyaktig samme avgang fra colorline.dk koster reisen 2735 danske kroner. Med dagens svake norske krone, tilsvarer én dansk kroner 1,60 norsk kroner.

Dermed koster reisen bestilt fra den danske nettsiden 4376 kroner – altså 1576 kroner mer.

Color Line: – Kan ikke følge valutasvigningene

Nettavisens har vært i kontakt med Color Line, som svarer slik på sammenligningen:

– Vi opererer med dynamisk prising i våre markeder. Vi kan ikke endre prisene i ulike markeder i takt med de stadige svingningene i valutamarkedene, sier konserndirektør Erik Brynhildsbakken for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Color Line til Nettavisen.

Han legger til at danske kunder også har mulighet til å booke gjennom selskapets norske nettsider.

– Jeg forstår absolutt argumentet til Color Line om at de ikke kan følge med på valutasvingninger, men det virker rett og slett som om Color Lines billettsystem ikke er tilrettelagt for store valutaforskjeller slik det nå er tilfelle mellom Norge og Danmark, sier Rune Nikolaisen, kjent som «gjerrigknarken», til Nettavisen.

– Rådet mitt er jo enkelt, enten du er norsk eller dansk og om du befinner deg i Norge eller Danmark – bestill for all del via den norske nettsiden.

– Håver inn ekstra

Han tror prisingen er helt bevisst:

– Dansker vil som oftest booke via den danske siden, noe Color Line vet veldig godt. Dermed utnytter jo i praksis Color Line danskenes bestillingsvaner for å håve inn ekstra.

Nikolaisen sier dette er «trassig» for danske lommebøker., og ber nordmenn i Danmark bør være obs:

– Hvis du er nordmann og befinner deg i Danmark og skal bestille hjemreise, må du for all del sikre deg slik at du havner på riktig nettside og ikke bestiller i dansk valuta!

Smutthull

I Facebook-gruppen «Nordmenn i Danmark» diskuteres dette flittig.

Der påpekes det at man må ha norsk adresse på den norske websiden, noe et annet medlem raskt påpeker at løses enkelt ved å «låne» en adresse i Norge.

Nettavisen har vært i kontakt med flere i gruppen som sier de ikke ønsker å gi detaljer rundt dette offentlig.