Gå til sidens hovedinnhold

Cultura Bank nok en gang kåret til den mest etiske banken

Artikkelen er over 1 år gammel

Cultura Bank er nok en gang kåret til den mest etiske og bærekraftige norske banken, ifølge en ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet.

– Norske banker ligger på et gjennomsnitt som kun slås av nederlandske og svenske banker. Siden vi lanserte guiden for fire år siden har vi sett en kraftig positiv endring i bransjen, sier fagdirektør Jorge Jensen for finans i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Med utgangspunkt i offentlig tilgjengelig informasjon ser undersøkelsen blant annet på om bankenes retningslinjer inkluderer tilslutning til internasjonale standarder på områder som korrupsjon, skatt, klima, miljø og rettigheter.

Til sammen er 14 banker rangert. Som i fjor ligger Cultura, Storebrand, KLP og DNB på de fire øverste plassene. Sparebank1 SR-Bank bykser fra fjorårets jumboplass helt opp til femteplass.

– SR-bank går fra 35 prosent til 72 prosent. De har gjort betydelige forbedringer siden i fjor, og har åpenbart satt fokus på dette. Det bør være til inspirasjon for flere av de store aktørene som vi nå ser at dilter etter, sier Jensen.

Gjennomsnittsscoren blant de norske bankene har siden i fjor steget fra 60 til 68 prosent. Likevel advarer Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet bankene mot å hvile på laurbærene.

– Gode retningslinjer for bærekraft og etikk krever kontinuerlig arbeid. Selv om gjennomsnittsscoren er relativt høy, betyr ikke det at bankene ikke har forbedringspotensial. Og en god policy er ingen garanti for god praksis. Det er svært viktig at bankene påser at policyene ikke bare er på papiret, sier leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.

LES OGSÅ: Svindlere gir seg ut for å være fra banken

Kommentarer til denne saken