I forrige uke var hun tilbake på sin gamle skole, Ringerike videregående skole, der hun møtte elever som er i samme situasjon som hun en gang var.

Det er nytt år, og det er nå mange unge som tenker mye på hva de skal gjøre etter videregående skole. Torsdag 12. januar besøkte NHH-student Cinta Lilis Jacobsen (21) Ringerike videregående skole. Der snakket hun om hvordan det er å være økonomistudent og studielivet i Bergen. Besøket er en del av en større norgesturné som NHH arrangerer.

– Jeg er veldig glad i Bergen, og det er gode friluftsmuligheter her. Skistedene Voss og Myrkdalen er ikke langt unna, og byfjellene slår aldri feil. Bergen har også et veldig bra studentmiljø, og det er lett å bli kjent med folk på tvers av studiesteder, sier Jacobsen.

Før hun flyttet til byen med de syv fjell, var hun litt bekymret for alt regnet hun hadde hørt om:

– Jeg var veldig spent og syntes det var skummelt å flytte til en by jeg aldri hadde vært i før. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente, men ble positivt overrasket. Noe jeg fryktet var at jeg ikke ville håndtere alt regnet i Bergen, men nå synes jeg regnet bare er et fint studievær og gjør det ekstra greit å nyte finværet når det først kommer!

Første på morssiden med høyere utdanning

Interessen for økonomi kom da Jacobsen gikk på folkehøyskole i Ulsteinvik på Sunnmøre:

– Jeg begynte å investere litt i aksjer der, og leste noen populærvitenskapelige økonomibøker. Det var gjennom disse bøkene at jeg forsto at det meste handler om økonomi, sier hun og utdyper:

– Økonomi gir deg en større forståelse for hvordan hele samfunnet er satt sammen og fungerer. Du forstår mekanismene som forårsaker de store hendelsene som vi leser om i nyhetene.

Den 20 år eldre fetteren hennes, som er samfunnsøkonom, har også inspirert henne til å ta en økonomiutdannelse, forteller hun. På morssiden er hun den første til å ta høyere utdanning.

– Moren min er fra Indonesia, og det er ikke så vanlig å ta høyere utdanning der.

– Hun er sikkert veldig stolt av deg?

– Ja, sier Jacobsen umiddelbart, og smiler.

Er på Norgesturné

Jacobsen synes det er givende å reise rundt i landet og møte nysgjerrige vgs-elever. Nettopp det å bruke litt tid på lettleste økonomibøker er noe hun tipser elevene om. Hun anbefaler bøkene «Freakonomics» og «Factfulness» (se flere av hennes tips i faktaboksen).

– Det er ikke alltid like lett å forstå hva økonomistudier egentlig innebærer – særlig når du er elev på videregående – men da kan bøker bidra til en bedre forståelse.

Hun anbefaler også elevene om å ta seg god tid før de bestemmer seg for hva de vil studere.

– Du har ikke dårlig tid selv om det kan virke slik, og du trenger ikke ta en forhastet beslutning. Du kan gå mange veier, før du finner fram til din riktige vei. Det gjør heller ingenting om du bommer og må skifte studie.

Selv byttet Jacobsen fra bachelor i samfunnsøkonomi, til å begynne på siviløkonomstudiet.

Jacobsens fem tips til deg som er nysgjerrig på økonomistudier:

  • Snakk med venner og familie. Kanskje har du en kusine eller fetter som har studert økonomi?
  • Les populærvitenskapelige økonomibøker. Se hennes boktips i saken.
  • Prøv deg på litt aksjer.
  • Les aviser innen økonomi og finans.
  • Bli inspirert av filmer! Moneyball, A Beautiful Mind, The Wolf of Wallstreet og The Big Short er noen av mine favorittfilmer.