Gjennom fire år på Ringkollen har det aldri vært lett for Christoffer Hove å drive alpinanlegget. Men denne vinteren har utfordringene nærmest stått i kø for den driftige dansken.

– Vi har drevet her i fire år nå, og har ennå ikke klart å drive med overskudd, forteller Hove.

– Det er vanskelig økonomisk, og vi er aller mest sårbare på høsten og tidlig på vinteren, før vi får inntektene fra årskort og billetter, forklarer han.

Uventede utgifter

– Denne gangen har vi vært ekstra uheldige, med flere uforutsette utgifter. Først veltet en lysmast i bakken under en storm i høst. Så fikk vi en lekkasje på rørgata til snøanlegget. Nye skatteregler har ført til at vi må ha et helt nytt kassasystem, forteller han. Alt dette har dratt utgiftene til værs.

– Likevel har vi fått laget masse snø. Egentlig har vinteren vært helt perfekt. Men så gikk tråkkemaskinen i stykker. Nå står den på et verksted på Rud i Bærum, forteller Hove.

Reservemaskinen fra 1986 ble tatt i bruk. Den tålte ikke påkjenningen, og beltene røk. Dermed står den også parkert.

– Det vil koste ganske mye å reparere tråkkemaskinen, muligens rundt 50-60.000 kroner, sier Hove.

– Vi må ha maskinen for å kunne åpne, og kassa er tom.

PROBLEMER OGSÅ I SKILØYPENE: Inviterer til dugnad for å redde skiløypene på Ringkollen

Kronerulling

I brettklubben Ringkollen jibbers er det startet kronerulling for å få reparert tråkkemaskinen. Men Hove er bekymret også for fortsettelsen.

– Jeg ønsker ikke å få reparert løypemaskinen og åpne bakken, for så å måtte stenge igjen. Vi vet det kommer en stor strømregning etter all snøproduksjonen. Når sesongen blir kortere, risikerer vi også at færre kjøper årskort, sier han.

Derfor jobber han med å få finansiering på plass. Om noen vil bidra som sponsor eller på annen måte, tas de hjertelig imot på Ringkollen.

– Vi må se langsiktig på dette: Er det lønnsomt å fortsette? Vi får god oppbacking lokalt, og har mange brukere. Men samtidig har vi ikke hatt mange nok til å skape et overskudd de siste fire årene, sier han.

– Det er så enkelt: Vil folk ha alpinbakke på Ringkollen, må de bruke den!

LES OGSÅ: Løypebasen er sykmeldt: Børre og dugnadsgjengen trår til på Ringkollen

Kan ikke få støtte

Hove har forsøkt å skaffe finansiering av driften på mange måter.

– Vi har vært i dialog med kommunen og med flere sparebankstiftelser. Men problemet er at når jeg driver dette privat, kan jeg ikke få støtte, sier han.

– Andre steder, som i Kirkerudbakken, på Modum og i Varingskollen, er det klubber som har tatt over driften. Og dermed har de kunnet få driftsstøtte. Her i distriktet har vi ikke noe stort, samlet idrettslag som kan stå for drift av bakken, sier Hove.

Selv har han ennå ikke tatt ut lønn etter fire års drift. Hove livnærer seg med inntekter fra jobbing i Danmark i sommerhalvåret.

– Mitt aller største ønske er å kunne åpne så snart som mulig. Når tråkkemaskinen er klar, kan vi åpne i løpet av en liten uke, sier han.

– Men for å åpne må vi være sikre på at vi klarer å drive videre. Er det overhodet stort nok kundegrunnlag for denne bakken? spør han.

SIST VINTER VAR DET ENKLERE: Endelig smiler værgudene til Christoffer: Nå byr han på rekordtidlig åpning

Holder møte søndag

Sist vinter gikk besøkstallene opp, i en god snøvinter. Men selv da lot det seg ikke gjøre å skape et overskudd.

– Skal tilbudet være her dersom det ikke er kunder nok til å drive? Ønsker kommunen eller andre at det skal være en alpinbakke her? spør Hove.

Søndag holder han informasjonsmøte for alle som er interesserte i lokalene ved alpinbakken på Ringkollen.

– Jeg ønsker å informere alle om hvordan situasjonen er. Jeg får daglige henvendelser om bakken, sier Hove.

– Hvordan kan folk flest bidra til at anlegget består?

– Om vi kommer i gang i år: Bruk bakken, og kjøp aller helst årskort. Det hjelper oss til å klare det økonomiske, men det skaper også liv i bakken. Og det er det vi aller helst vil ha, sier Christoffer Hove.