Gå til sidens hovedinnhold

Byplansjefen har en viktig rolle | Jan B. Fossum

– Øystein Teigres innlegg i Ringerikes Blad om kommunens håndtering av byplanen er svært alvorlig i forhold til de utfordringer Hønefoss står overfor på kort og lang sikt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Generelt er byplansjefens rolle viktig i et demokrati, som nøkkelfigur i å oppnå en god og tillitvekkende balanse mellom politiske og andre hensyn i samfunnet – spesielt når det gjelder avgjørelser som i praksis ikke lar seg omgjøre etter at de er satt ut i livet.

LES OGSÅ: Quo Vadis – sannhetens øyeblikk? | Øystein Teigre

God bakgrunn

Jeg husker med tilfredshet da Inger Kammerud ble ansatt som byplansjef i Hønefoss. Maken til god bakgrunn, teoretisk så vel som erfaringsmessig, skulle man lete lenge etter!

Og senere intervjuer i avisen styrket overbevisningen om at her hadde kommunen fått en ressursperson av rang. Så – etter meget kort tid, og uten tilhørende god forklaring – slutter hun.

For få dager siden presenterer Ringerikes Blad søkerlisten til Kammeruds etterfølger. For å si det forsiktig: Det synes langt mellom essene i den listen.

LES OGSÅ: Nå søker Ringerike etter Ingers etterfølger: – Skal bygge framtidens kommune

Som rådmannssekretær hos teknisk rådmann i Molde i det forrige århundre, ble jeg imponert over det faglige nivå i dennes stab.

Grunnleggende respekt

Spenningen mellom administrasjon og politikere var naturligvis til stede, men jeg opplevde en grunnleggende respekt mellom de folkevalgte og arealplanleggerne, inkludert en sunn virkelighetsoppfatning når det gjaldt hva som kunne og burde bringes til torgs. (Unntaket, til skrekk og advarsel og som bekrefter regelen, er Hatleli-blokka oppført et stykke fra sentrum få år tidligere.)

Som nylig innflytter til Hønefoss kjenner jeg ikke kommunens indre liv. Men som en annen debattant i høyhussaken blant annet uttalte: Det er lett å registrere når noe skurrer.

Monsterbebyggelse

Endelig vedtak om Ringeriksbanen er fortsatt ikke fattet. Det er mulig eventuell monsterbebyggelse ikke vil være avgjørende for framdriften av den prosessen.

Men de mange scenarioer for hvordan Hønefoss skal takle et nytt potensial for næring, kultur, boliger og trafikkavvikling på en måte som gjør byen attraktiv, fortjener visjoner og kompetanse – ikke bare «moderne» og «utvikling» fra private tomteeiere – med eller uten alibi fra hovedstadsarkitekter.

Kommentarer til denne saken