Gå til sidens hovedinnhold

Bruk jorda for å redde jorda! | Even Jacobsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Lokalvalget i høst er et veivalg mellom et grønt og et grått samfunn, skriver Even Jacobsen.

Valg 2019: Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klimakrisen er her. I sommer har Europa nok en gang opplevd en hetebølge, og isen på Grønland har smeltet i rekordtempo. Hvis vi skal unngå de mest katastrofale konsekvensene, må vi begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Men selv om ungdom over hele landet har streiket fra skolen for å skape klimahandling, er politikerne handlingslammet. I fjor økte utslippene i Norge.

Nå har FNs klimapanel kommet med en ny rapport som viser at 1,5-gradersmålet krever radikale endringer i måten vi produserer mat og bruker landområder.

Rapporten sier blant annet at vi må redusere kjøttforbruket vårt og spise mer planter. Dette betyr at Norge må legge om landbrukspolitikken kraftig.

Vi må dyrke mindre fôr til kjøttproduksjon og slutte å importere soya fra Brasil som fører til avskoging. I stedet kan vi dyrke mer korn, frukt og bær.

De bøndene som skal produsere kjøtt må belønnes for å drive klima- og dyrevennlig. Og vi må stanse tapet av matjord og bruke den begrensede jorda vi har til å dyrke miljøvennlige varer. Dette er MDGs visjon for jordbruket i Norge: Vi skal produsere sunn, bærekraftig mat basert på lokale ressurser.

Dette er den tredje FN-rapporten det siste året som roper ut om at verden styrer mot økologisk kollaps. Nå må de norske politikerne våkne! Vi trenger radikale endringer på alle områder i samfunnet, inkludert hva vi spiser.

Lokalvalget i høst er et veivalg mellom et grønt og et grått samfunn. Miljøpartiet de Grønne er det eneste partiet som tør å være ærlig om hva som må til for å stanse klimakrisen, og derfor bør du stemme grønt i høst.

Kommentarer til denne saken