Det sier Øivind Andreas Tandberg, distriktsleder i Huseiernes lLandsforbund for Buskerud nord.

– Men mange ganger får du ikke avdekket feil og mangler uansett og da er det selger som kommer i ansvar eller eierskifteforsikringen.

«Oppusset og flott» var sopp, mugg og bregner

Sist torsdag kunne Ringerikes Blad fortelle om samboerparet Hugo Stenberg (59) og Renate Lindahl (55) som kjøpte hva de trodde var drømmehuset på Nakkerud.

LES OGSÅ: Drømmehuset ble et mareritt

Kraftige soppangrep, fuktighet og en rekke mangler ved huset ble gradvis avdekket bare en måned etter kjøpet av eneboligen som i prospektet ble karakterisert som «oppusset og flott».

Selgeren hadde eierskifteforsikring i Protector forsikring og samboerparet venter nå på en avgjørelse i Finansklagenemda for å få dekket utgiftene de har hatt og vil få på å gjøre boligen soppfri og rehabilitert.

Større risiko med eldre hus

Protector Forsikring har mer enn halvparten av markedet for eierskifteforsikringer.

– Kunder opplever noen ganger at forsikringsselskapet er for raske til å avvise. Men mange av reklamasjonene når ikke gjennom fordi loven sier at når man kjøper en eldre bolig medfører dette en mye større risiko i forhold til feil og mangler enn når man kjøper en ny bolig, sier Tandberg.

Han uttaler seg på generelt grunnlag, og påpeker:

– En takstmann gjør en visuell vurdering slik at en skade som kan avdekkes bare ved rive ned for eksempel en vegg er ikke mulig å oppdage på en visning. Jeg anbefaler å ha med en takstmann på visningen før man legger inn bud fordi kanskje han ser ting du ikke kan reklamere på etterpå. Ofte står det i en salgsoppgave at «her har det vært fuktighet» og at «det anbefales å sjekkes nærmere». Da har du som kjøper ingenting å fare med etterpå.

Tandberg understreker:

– Jo eldre hus, jo mindre sjanse er det for å nå fram med reklamasjon. Kjøper du et nytt hus, er situasjonen helt annerledes. Akkurat som ved et bilkjøp: Det kan ikke være bulk i en ny bil.

Anbefaler forsikring

LES OGSÅ LEDER: Hvem tar ansvaret?

Distriktslederen for Huseiernes landsforbund anbefaler å ha en eierskifteforsikring.

– Dersom kjøperen oppdager feil og mangler ved boligen og du vinner fram med reklamasjonen din, hjelper det ikke hvis ikke selgeren har penger. Men hvis selgeren har en eierskifteforsikring er det penger i systemet. Det blir litt vel mye å forlange av en selger av et eldre hus å ha eierskifteforsikring, men de fleste tegner det i dag, sier Tandberg.

Han forteller at det også hender at folk går til advokat etter et dårlig huskjøp uten at det kommer noe ut av det:

– Det hender huskjøper bruker masse penger på en advokat, taper neste runde og får dobbelt opp med utgifter.