Siste stikk

I fyr og flamme: Slitte stikkontakter kan bli brannfeller.

I fyr og flamme: Slitte stikkontakter kan bli brannfeller. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Velbrukte stikkontakter kan fort bli rene brannfeller. Løsningen er å bruke tidsur.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Jo flinkere du er til å forhindre brann ved å dra ut ledningene til kaffetrakteren og andre elektriske apparater, jo større er faren for brann i stikkontakten.

De fleste av oss har god samvittighet når vi har dratt ut ledningen til kaffetrakteren før vi går på jobb.

Men faktisk øker faren for brann i stikkontakter som blir mye brukt.

40 prosent av alle brannskader her i landet skyldes feil og mangler ved det elektriske anlegget, viser tall fra Brannvernforeningen.

– En stikkontakt består av fjærer som blir slakkere etter hvert, forklarer Frank Rusti Indresand, som er takstmann i Tryg, og utdannet elektriker (bildet).

– En velbrukt eldre stikkontakt kan forårsake gnister når man drar ut støpselet til kaffetrakteren. Gnisten kan igjen antenne støv og tørt treverk i veggen.

– Hvis du ikke har fått en elektriker til å sjekke både sikringsskap og stikkontakter de 5-10 siste årene, er det på tide å få en gjennomgang av el-anlegget, anbefaler Indresand.

Et godt alternativ til å dra ut stikkontakten er å skaffe seg en såkalt timer på stikkontakten. En timer kan innstilles på alt fra 15 minutter til 8 timer, avhengig av behovet.

– Skal du koke kaffe, setter du tidsuret på 15 minutter, og strømmen brytes etter at tiden har gått ut. På den måten trenger du ikke å huske å dra ut stikkontakten, sier takstmannen.

Indresand presiserer at dette ikke må skremme folk fra å slutte å trekke ut pluggene, men at de må være bevisst på problemstillingen.

– Vi er flinke til å ha årlig service på bilen, men glemmer at el-anlegget også trenger service og vedlikehold. Det kan lett gå 40 år mellom hver gang, og det er ikke bra, sier han. (ANB)

Artikkeltags