(Siste)

Det viser en ny undersøkelse som YouGov har utført for Norges TakseringsForbund (NTF).

Ifølge undersøkelsen er annenhver nordmann sikker på unngå feil og mangler hvis de kjøper en nyoppført bolig, sammenlignet med en brukt.

Bare 17 prosent svarer at de føler seg sikrest hvis de kjøper brukt bolig. 33 prosent vet ikke.

For høy tillit

– Tilliten til at nytt er det samme som feilfritt er nok høyere enn det er grunnlag for. Også nyoppførte boliger kan ha feil og mangler, sier Arne M. Støbakk, administrerende direktør i Norges TakseringsForbund (NTF).

En tidligere NTF-analyse av takserte skader på boliger en tilfeldig valgt måned, viste at drøyt halvparten av de beregnede utbedringskostnadene kunne tilbkaeføres til feil som var skjedd under selve byggingen.

Bare en tredjedel skyldtes elde, slitasje og manglende vedlikehold.

Mange årsaker

– Under oppføringen kan både utførelse, materialvalg og mangel på kontroll og oppfølging forårsake feil. Ofte blir ikke slike feil synlige før det har gått en tid. Derfor er det viktig at kjøpere undersøker grundig før kontrakten inngås, gjerne ved hjelp av håndverkere, sier Støbakk.

Kostnadene knyttet til byggefeil er tidligere anslått til flere milliarder kroner årlig.

Nye regler

For å redusere omfanget av byggefeil, blir det neste år innført nye regler om uavhengig tredjepartskontroll her i landet. Reglene skal tas inn i Plan- og bygningsloven.

Fuktsikring, brannsikkerhet og konstruksjoner er blant de forhold som skal omfattes av kontrollen, som må utføres av en profesjonell, uavhengig aktør før byggeprosjektet kan betegnes som ferdigstilt.

Reglene planlegges innført fra 1. juli 2012. (ANB)