Bryter alle vin-regler

Nordmenn fleste oppbevarer vinen på kjøkkenet eller i et oppholdsrom; stikk i strid med alle vinregler.

Nordmenn fleste oppbevarer vinen på kjøkkenet eller i et oppholdsrom; stikk i strid med alle vinregler. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nordmenn flest bryter alle regler og lagrer vin enten på kjøkkenet eller i boligens oppholdsrom.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Vininteresse øker stadig. Vi er opptatt av vinglass, men har mye å lære om oppbevaring og servering.

Ifølge Vinmonopolets statistikk ble det solgt over 64 millioner liter svakvin i fjor, og salget har økt hvert år siden 2006.

En ny undersøkelse fra Infact viser at nærmere halvparten av oss (45,9 prosent) oppbevarer denne vinen på kjøkkenet eller i oppholdsrom, drøyt én av ti i vinskap og én av fem i kjelleren.

For resten av oss er oppbevaringsstedet helt tilfeldig.

– Dette viser manglende kunnskap om viktigheten av riktig oppbevaring og lagring, sier vinekspert Ken Canaiolo Engebretsen (bildet), som blant annet er trener for vinkelnerlandslaget og eier av Norsk Sommelier-utdannelse.

– Vin bør oppbevares på jevn, lav temperatur, helst mellom åtte og tolv grader. En dårlig smaksopplevelse skyldes ofte feil lagring, og en bra vin kan bli ødelagt i løpet av et år på feil sted.

For optimal lagring av vin over tid mener han at forhold som luftfuktighet, lys og vibrasjoner er viktig i tillegg til temperaturen.

Han anbefaler å la vinflaskene ligge rolig, i et kjølig og mørkt rom, helst med luftfuktighet på 70-80 prosent.

Har du ikke en egnet kjeller for formålet, finnes det vinskap i forskjellige prisklasser og størrelser.

Undersøkelsen viser også at de fleste av oss serverer rødvinen for varm.

Bare én av fem serverer den ved 16-18 grader, som regnes som ideell temperatur for de fleste rødviner.

Mer enn 40 prosent serverer den ved romtemperatur (18-22 grader), mens nær 20 prosent svarer at det er tilfeldig eller at de ikke vet. Bare drøyt én av ti tar hensyn til serveringstemperatur ut fra typen rødvin.

– Vinen bør ha riktig temperatur for å vise seg fra sin beste side. Ideelt sett bør temperaturen tilpasses den enkelte vintype, men som tommelfingerregel bør de fleste rødviner serveres på mellom 16 og 18 grader. Romtemperatur er tabu, sier Engebretsen.

Han viser også til at viner som koster litt mer enn de rimeligste, som hovedregel bør luftes før servering.

Nordmenn er for eksempel svært begeistret for Chablis-viner, og de bør luftes. Dette gjøres ved å helle vinen over på en karaffel slik at den tilføres oksygen.

Dermed blir vinens egenskaper framhevet ytterligere.

Når det gjelder vinglass er nordmenn derimot mer bevisst. Hele sju av ti svarer at vinglassets utforming og egenskaper har betydning for vinopplevelsen.

– Glasset spiller en viktig rolle, blant annet for smak og aroma. Det er gledelig at så mange har oppdaget dette, sier Engebretsen.

– Jeg anbefaler alle å anskaffe kvalitetsglass, selv om de kan være skjøre og kostbare. Så lenge de vaskes varsomt for hånd eller i en oppvaskmaskin spesielt utformet for trygg plassering og vasking av vinglass, er det en god investering. (ANB)

* Den landsdekkende undersøkelsen, som er utført på oppdrag fra Miele, ble gjennomført 23. februar via automatiske telefonintervjuer med 778 nordmenn over 18 år som drikker, oppbevarer eller serverer vin hjemme.

Artikkeltags