Gå til sidens hovedinnhold

Alternativ grillmat

Artikkelen er over 8 år gammel

Kjøtt i store mengder skader både helsa og miljøet, men det er ingen grunn til å begrense grillingen i sommer av den grunn.

(Siste)

Det finnes nemlig mange gode kjøttfrie alternativer.

– Som oppskriftene nedenfor viser, er det fullt mulig å ha en hyggelig grillkveld med andre ting enn kjøtt på grillen, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

– Å spise for mye kjøtt er verken bra for miljøet eller helsen. Vi oppfordrer nordmenn til å tenke kreativt i sommer og lete etter andre ting enn de vanlige pølsene og burgerne til å ha på grillen.

Han viser til at nordmenn har et matforbruk som ikke resten av verden kan kopiere: I 1989 spiste vi 54 kg kjøtt hver i året. I 2010 spiste vi 78,8 kilo. Det er en økning på 46 prosent.

– Å produsere kjøtt er svært ressurskrevende, og skulle alle spist like mye kjøtt som vi nordmenn gjør, ville jordbruket kollapset. Det er rett og slett ikke mulig å produsere så mye kjøtt, fastslår Hermstad.

Produksjon av kjøtt og animalsk mat står for 18 prosent av de globale klimagassutslippene, mer enn all transport til sammen.

– Vi mener ikke at alle skal bli vegetarianere, men det kan være sunt å kutte kjøttforbruket for eksempel ved å legge inn en kjøttfri dag eller to – eller velge noe annet på grillen i sommer, sier Hermstad, som har fått hjelp av matblogger Mari Hult med et par oppskrifter på gode, kjøttfrie grillretter:

Grillburgere

Veggisburgere med søtpotet, bønner og chipotle. Mange veganske burgere må forsteke i ovn før de går på grillen. Det trenger ikke disse.

De trenger ikke engang mye arbeid, og på toppen av alt kan du forme burgerne med en gang du har laget deigen – de må ikke vente i kjøleskapet.

Trikset er å bruke skikkelige brødsmuler, og bruke nok av dem:

- 1,5 desiliter sorte bønner

- 2 små søtpoteter

- 1 sjalottløk

- 2 hvitløksfedd

- 1 chipotle (røkt jalapeños som finnes hermetisk i internasjonale matbutikker eller tørket i godt assorterte dagligvarebutikker, kan byttes ut med en vanlig jalapeños)

- olje til steking

- 1 teskje spisskummin

- 1 teskje paprikapulver (gjerne røkt om du har)

- 1 teskje chilipulver

- salt og pepper

- 1-2 desiliter brødsmuler

La bønnene ligge i bløt over natten, minst 8 timer. Kok dem deretter møre. Sil av vannet. Bruker du bønner på boks så tar du innholdet fra en hel boks og dropper bløtlegging og koking.

Skrell søtpotetene og kok dem møre. Sil av vannet.

Finhakk sjalottløk, hvitløk og chipotle. Varm opp olje i en panne og ha i bitene. Stek i noen minutter før du har i spisskummin, paprikapulver, chilipulver, salt og pepper. Stek i noen minutter til.

Ha bønner, poteter og løkblandingen over i en bolle. Mos det sammen med en gaffel eller potetmoser, eller kjør en stavmikser lett gjennom massen. Det kan godt være noen hele bønner igjen. Smak til med mer krydder, spesielt kan disse trenge en del salt.

Arbeid deigen med hendene, spe på med brødsmuler til du får en deig som er grei å forme til burgere.

Lag fire burgere, og grill dem. På en god og varm grill tar det 4-5 minutter på hver side.

Grillet polenta med gresskar

- 1 desiliter gresskar

- 3 desiliter grønnsakskraft, eventuelt vann med buljongpulver

- 1 desiliter polenta

- 1 kvast rosmarin

- 1 spiseskje vegansk smør eller margarin

- 2 spiseskjeer næringsgjær

- salt og pepper

- olje til pensling

Rens gresskaret, og riv det på den grove delen av et rivjern.

Kok opp grønnsakskraften. Ha i gresskaret, og la det småkoke et minutt. Visp inn litt og litt av polentaen. Ikke ta for mye i om gangen, da kan det sprute knallvarm polenta opp av gryten. Når alt er rørt inn, lar du det småkoke i ti minutter under omrøring.

Ta gryten av varmen. Finhakk rosmarin og rør inn, deretter smør og næringsgjær. Smak til med salt og pepper.

Ha over i en form, og sett kaldt. La det stå i minst to timer, gjerne lengre, så polentaen får stivnet helt.

Før grilling tar du den ut og skjærer i passende stykker, før du pensler med et tynt, tynt lag olje (pass på at det ikke er så mye at det drypper ned i flammene).

Grill polentaen i noen minutter på hver side.

Flere retter til en vegansk grillaften finner du her