Det klirrer i brune glassflasker. Fortsatt uten etiketter, enn så lenge. To varianter kommer snart for salg fra mikrobryggeriet i Åsbygda, Fossen Pale Ale og Bråthens Bitter Ale.

– Sistnevnte er oppkalt etter en kamerat, Odd Roar Bråthen. Jeg var ikke helt fornøyd med brygget, men han ba meg om å ikke kaste det. Det viste seg å være et rett valg, forteller Kjell-Eric Andersen og gliser.

Brød og øl

Mange kjenner ham best som eier og daglig leder for Baker Narum, en tradisjonsrik bedrift i Hønefoss.

– Produksjon av øl og bakervarer har noen likhetstrekk; begge er basert på ekte og ærlig håndverk. Og lokal det dreier seg om lokal verdiskaping. Det er viktig for meg.

Det er ikke første gang Kjell-Eric Andersen forsøker seg som ølbrygger. I 2008/2009 lanserte han og Terje Andersen ølmerket «Helt konge», julebrygget «1716» og andre kullsyreholdige drikker.

Særlig ølet ble godt mottatt lokalt. Men lønnsomheten var lav. Denne gangen skal det bli annerledes. Og det er derfor vi står i Kjell-Erics hjemmesnekrede, men velutstyrte mikrobryggeri i Åsbygda.

Mer smak, mer sjarm

Navnet «Hønefoss Brygghus» har han beholdt, men nå står han altså på egne bein.

– Med full jobb, kone og fire unger kan jeg ikke bare ha dette som en hobby. Å brygge øl tar bare én dag, men 3–4 uker å lagre. Det er her utfordringen ligger i hvor stor lagringskapasitet du har. Et mikrobryggeri kan derfor aldri konkurrere med de store bryggeriene på pris, men det er heller ikke derfor mange velger bort de store.

– Og det er fordi ...?

– Det finnes to typer øl: undergjæret øl som for eksempel den lyse pilsner-typen og overgjæret øl som produseres ved mikrobryggeriene. Sistnevnte har mye mer smak, mer sjarm om du vil. Ingrediensene er de samme: Humle, malt, vann og gjær. Men i ulike blandingsforhold, selvsagt.

– Som du ikke kan avsløre til oss?

– Nei, det stemmer, sier han og ler.

– Men det er smaken som er viktigste for meg. Og for den er jeg villig til å betale litt mer enn for en pilsnerøl.

– Det er ikke litt jålete dette her, da? Å betalte dobbelt så mye for ei flaske øl, fordi det er brygget for hånd?

– Jålete? Du, det har jeg aldri tenkt over! Kanskje det er noe i det?

Smilet brer seg på ny i ansiktet.

 

Kunnskap om øl

For å kunne holde liv i bryggerivirksomheten, trenger han kunder. Gjerne dagligvarekjeder eller restauranter som vil gi trygg omsetning.

– Det blir litt for smalt å kun selge ølet på Kooperativen, sier han, og innrømmer samtidig at det er nisjeprodukt. Riktignok med økende popularitet i Norge.

– Nordmenn drikker 50–60 liter øl i gjennomsnitt, hvor mikrobryggerier i dag har en markedsandel på 4–5 prosent. At den ikke er større skyldes råvarekostnadene. Det får vi ikke gjort så mye med, men det handler om hva folk er villige til å betale for.

Øl, øl og mer øl

Øl er blitt kalt det flytende brød. Øl er laget av naturlige ingredienser, og stivelsen i kornet omdannes til maltose som tas lett opp i blodet og gir raskt energi.

Det finnes over 800 smakskomponenter i øl.

Ordet «skål» sies å ha sin opprinnelse fra ølbollen – eller skåla – som ble brukt fram til 1600–1700 tallet.

Mjød er ikke øl.

Kilde: Drikkeglede.no

– Har du inntrykk av at folk sitter med mer kunnskap om øl nå?

– Ja, mange har enormt med kunnskap, langt mer enn det jeg har, sier han beskjedent.

For den store brannen fra Åsbygda er i ferd med å fullføre diplomstudiet ved bryggeriskolen i København, som gir ham et viktig teoretisk supplement til erfaring. Så at han har pondus på flere måter til å mene noe om øl, tviler vi ikke på.

LES OGSÅ: Hole har fått mikrobryggeri

Skummer toppene

Petter Nome, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, forteller at vi i år kommer til å drikke 260 millioner liter øl. Det forklarer trolig litt av framveksten av mikrobryggerier, som i dag teller 105. Folk elsker øl.

– Hva er hemmeligheten bak et godt brygg?

– Gode råvarer, topp hygiene i bryggeprosessen og riktig balanse mellom malt, humle og gjær.

– Det brygges nå over 1.500 ulike øl i Norge, hvor mye har høy kvalitet, sier han avslutningsvis.