Jeg må ha vært 11 år første gang vi var i Hønefoss. Min far var kjemiker i verkstedsbransjen, og var svært opptatt av byens industrihistorie. Når så Derek fikk jobb på Storøya, og vi kom over brua her ... Altså, var som å komme hjem! utbryter Anna Crawford. På svensk.

– Men det handler ju inte om meg. Det er Derek ni skal tala vid.

Beskjeden som skandinaver flest. En rake motsetning til skotske Derek; selvsikker og stolt.

På Storøya er han virkelig i sitt rette element; på en grønn øy fylt med glade golfere. For du visste vel at Skottland er golfens hjemland? Hvis ikke nå vet du det!

– Derek har en av de flotteste svingene jeg har sett. Et naturtalent! Så har han også spilt på det skotske landslaget og All-american, laget som samler de beste collegespillerne i USA, forteller hun når han er utenfor hørevidde.

Vi utfordrer mesteren, og lar oss imponere av hastighet og treffsikkerhet. Men her må man også passe på.

Dersom vi skulle forville oss ut på matta og rett i ballbanen, ville den ha laget et symmetrisk golfball-formet hull i oss. Ikke la deg skremme. De færreste har svingen til Derek.

Men livet ved Tyrifjord Golfklubb handler om mye mer enn golf.

Samlingspunkt

– En del av jobben vår er å skape et godt sosialt miljø. Det er ren psykologi. Hvem passer sammen med hvem? Er det et voksent par? Ja, så introduserer vi disse to til et annet voksent par med like interesser, forteller Derek.

– Det handler om trivsel. De aller færreste som kommer hit er landslagsgolfere. Det er vanlige folk mellom 5 og 95 år som ønsker å hygge seg med en runde golf, forklarer Derek.

Mens det blide paret poserer foran kameraet ved hull 15, dreier et pensjonert ektepar i retning oss. Begge slår av en prat med Anna. Det forstyrrer verken oss eller dem, det er noe med atmosfæren i det grønne, gresskledde landskapet.

Tiden står fast, det er ingenting som haster. Stillheten blir kun avbrutt av enkelte «svisj». Av og til et «klonk» og ««poff». Ikke alle har like mange mil på banen.

Og bare for å ha nevnt det; du kan aldri skylde på baneforholdene. Greenkeeperne, banemannskapet på godt norsk, sørger for til enhver tid plettfritt underlag. Putting green'en er ren perfeksjon.

Kompetansen er svært høy, og forsterkes ytterligere av at Derek besøker flere golfklubber rundt om i verden hvert år, både for å bygge kompetanse og nettverk.

Fra nord til sør

I skrivende stund er sommersesongen på Tyrifjord Golfklubb på hell. I oktober går klubben over til vintergreen.

Da stenger Anna butikken i første etasje, Proshop, og tar med barna Ella (11) og William (7) til George i Sør-Afrika. Her bor og lever de i vinterhalvåret. Barna har fast skoleplass. De vender tilbake til noe kjent.

– Det er kanskje ikke helt tradisjonelt, men det fungerer godt for oss. Vi trives svært godt, og har heldigvis et utmerket forhold til rektor og lærere ved Vik skole, hvor barna har plass resten av året. Det må du skrive, de har vært helt fantastiske! Og Ellen Guldal Miksch, hvilken varm og flott lærer, roser Anna.

– Vi har ellers blitt svært godt tatt imot i Hole. Da vi flyttet til Kroksund fikk vi faktisk en fruktkurv i gave.

– Oi! Det har jeg ikke hørt om før. Undrer på om de gjør det fortsatt?

– Det burde de gjøre! Vi følte oss så velkommen, sier Anna og ler.

Et steinkast eller fem unna øya har det poppet opp hus og leiligheter de siste årene.

– Vi vet at mange, særlig pensjonister, har valgt å bosette seg her grunnet nærheten til golfklubben. Det er jättetrevlig.

LES OGSÅ: – Golf er jo ren medisin!

Barnegolfere

Tilbudet er også attraktivt for de aller yngste.

– Etter at Holeværingen startet opp med barnegolf ser vi at interessen er økende. Idrettsakademiet i Hole setter også opp egne busser til Storøya, og der er det stadig venteliste, forteller Anna.

Om hun spiller selv? Å, jo da.

– Men det blir sjelden tid, så jeg er ikke særlig dyktig, sier hun beskjedent. Igjen.

Hun gjør derfor heller tjeneste som caddie for ektemannen i dag.

LES OGSÅ: Barnegolf har slått an

Fart i svingene

En liten hemmelighet: golfbilene, som man ellers må ha legeerklæring for å benytte, fikk en lufterunde på øya.

Der hvor golferne vanligvis bruker 3–4 timer på å runde banen, tok vi det hele på en snau halvtime. Med minst to stopp.

Men da fikk vi også anledning til å ta innover oss den storslåtte naturen på øya. Og det er intet handikapp for en golfbane som ligger et stykke unna hovedstaden.

– Det finnes ikke maken i hele verden. Stedet er unikt. Man kan spore aktivitet fra mennesker her helt tilbake til vikingtiden, mest sannsynlig enda lenger. Kjell Nørgård, som startet klubben i 1994, har fortalt masse om øyas historie, forteller Derek.

Spinner myter

– Det er også viktig. Å kunne stedets historie, og bygge opp omkring mytene. Folk kommer jo ikke bare på grunn av golfen, men fordi det er et spennende sted å reise til.

Av flere grunner. Rent meteorologisk også. Regnskuren som danset på frontruta på turen fra Hønefoss til Hole forsvant akkurat i det vi passerte brua. Regnværsgaranti, kaller de det. Selv om det er sola man garanterer for. Men det er virkelig magisk.

LES OGSÅ: Tyrifjord Golfklubb opplever nedbør så sjeldent at de tilbyr regnværsforsikring

Helse i hver ball

Selv om Derek gjerne bygger myter, skal vi avlive én.

– Er det ikke dyrt å spille golf?

– Well ..., begynner han.

– Hvis du deler på antall timer du bruker på golfbanen, er det langt ifra så dyrt som å være støttemedlem på et treningssenter. Og tenk på hvor mye helse du får for pengene.

– Det er nemlig det vi driver med her, vi er i helsebransjen og underholdningsbransjen, sier han med et glimt i øyet.

For de av oss som liker å konkurrere arrangerer klubben mesterskap, hvor far og sønn, mor og datter, sjef og ansatt kan måle krefter. I høst deltok 65 spillere fordelt på seks klasser.

– Det som er spesielt med golf, er at alle kan konkurrere på like vilkår. Selv om du har lavt handikapp, kan en antatt dårligere spiller fortsatt vinne, forteller Anna.

Fakta

Storøya er den største øya i Tyrifjorden og ligger fysisk sør for Sælabonn og sørvest for Kroksund i Hole kommune, Buskerud.

På øya ligger også Storøya naturreservat, som ble fredet 15. januar 1988. Naturreservatet dekker et areal på ca. 35 dekar. Verneområdet omfatter strandsonen vest på øya.

Hovedårsaken til vernevedtaket er de geologiske lagene fra silur. Sammen med Purkøya og Lamostangen utgjør feltet referanseprofilen for undersilur-perioden fra 440 millioner år tilbake.

Øya består av et mangfold av naturtyper. Som i skrentene ned mot Tyrifjorden finnes også her kalkfuruskog. Det biologiske mangfoldet er rikt på øya som har en variert flora.

Ved Storøen gård finnes det sjeldne kulturvekster og forvillet klosterflora som trolig ble brakt til øya av munker.

Kilde: Wikipedia

Den folkelige forklaringen er at dersom du gjør det bedre enn ditt beste, kan du vinne over en spiller som spiller dårligere enn sitt beste.

Det betyr at alle kan spille mot alle. Og du kan slå sjefen, moren, faren ned i golfskoa en gang for alle.

LES OGSÅ: Mette og Christen er årets klubbmestere

Hole in one

Også de aller beste har konkurrert på Storøya. I fjor valgte Norges Golfforbund å legge Norgescupen til Tyrifjord Golfklubb.

Året før gikk NM av stabelen på Storøya. Det er gjevt. Og når man kaster et blikk bort på driving rangen, og flaggene som markerer 100 meter – 200 meter ... Og så treffe et lite hull med diameter på 108 millimeter. Riktignok kan vi damer velge en lettere bane, men allikevel?

– Har du noen gang fått «hole in one»?

Derek har. Det handler nok mest om dyktighet og flaks. Kanskje mest flaks, nybegynnere kan til og med klare det. Da kommer mestringsfølelsen raskt, sier Anna og ler.

Da er det vel håp for oss alle?