Gå til sidens hovedinnhold

Blir Ringeriksbanen økonomisk offer for hestehandel igjen?

Artikkelen er over 2 år gammel

Det ligger mye mer enn abort på forhandlingsbordet når regjeringen nå har satt seg sammen med KrF på Gran.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det viktigste knyttet til forhandlingene som nå er i gang, og som er forventet å ta et par uker, er etablering av en ny regjering som har flertall i Stortinget.

Hva betyr det? Blir Høyre, Venstre, Frp og KrF enige om en ny regjeringsplattform, vil de kommende års politikk i praksis bli bestemt i regjeringen, ikke i Stortinget.

I dag kan det dannes flertall som skifter fra sak til sak. KrF har vært i den viktige vippeposisjonen. Det vakte eksempelvis nylig oppsikt, og sterk harme i Frp, da KrF gikk sammen med resten av opposisjonen for å endre taxfree-lovgivningen fra 2020. Hvis KrF går inn i regjeringen vil denne typen saker, og de langt viktigere, i større grad bli avgjort «på bakrommet» i regjeringen.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Når fire partier med til dels nokså forskjellig politikk og verdigrunnlag skal samarbeide, er det opplagt at kompromisser og hestehandel for egne hjertesaker blir en viktig del av rammeverket. «Får du det, skal vi ha det».

Slikt blir fort dyrt, og en av de største utfordringene i regjeringsforhandlingene blir å holde kostnadene i sjakk.

Mange og dyre samferdselssatsinger ligger på bordet. Vil framdriften for Ringeriksbanen og ny E16 opprettholdes, eller blir den økonomisk offer for hestehandel – igjen?

Mange og viktige saker er stridstemaer i regjeringsforhandlingene. Vi skal ikke gjøre noe poeng av å holde «vårt» infrastrukturprosjekt opp mot disse. I stedet setter vi vår lit til at dette er en av de mange tingene de fire partiene faktisk er enige om. Sannsynligheten for at det er slik er stor. Vi skal huske at statsbudsjettet for 2019 nylig ble sikret flertall og ble vedtatt av nettopp de fire partiene som nå forhandler, og de er enige om å bruke over én milliard kroner på prosjektet i året som akkurat har startet. Det skulle borge for forutsigbarhet, men regjeringsforhandlingene og den langsiktige regjeringsplattformen gjør at mye er i spill.

Regjeringsforhandlingene på Hadeland følges med stor interesse og spenning fordi enighet om en ny plattform vil endre dynamikken i politikken i landet. Samtidig blir det spennende å se hvilke partier som aksepterer å svelge hvilke kameler på veien.

LES OGSÅ: Erna og Siv har kommet til Hadeland, her er stridstemaene

Kommentarer til denne saken