Blindesakforeningen legger ned etter 75 år - har delt ut 1,8 millioner kroner i gaver

Bakerst fra venstre: Eilen Sjøblom Wangen, Gina Wangen, Gro Tangen, May Elisabeth Bergh, Mona Sjøblom, Victoria Wangen, Irmelin Kårbø, Tove Bakken, Randi Myhre, Mary Sjøblom  Foran fra venstre:  Kristin Bergh, Reidun Oterhals, May Synnøve Nilse, Ida Endrerud

Bakerst fra venstre: Eilen Sjøblom Wangen, Gina Wangen, Gro Tangen, May Elisabeth Bergh, Mona Sjøblom, Victoria Wangen, Irmelin Kårbø, Tove Bakken, Randi Myhre, Mary Sjøblom Foran fra venstre: Kristin Bergh, Reidun Oterhals, May Synnøve Nilse, Ida Endrerud Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hønefoss og Omegn Blindesakforening legges ned.

DEL

Innsendt – Vi har arbeidet godt gjennom 75 år. Det har ikke vært de store dagene vi har lagt vekt på, men det jevne arbeidet for våre blinde venner, sier leder Mary Sjøblom.

På det ekstraordinære årsmøtet ble det besluttet å legge ned den lokale blindesakforeningen. Når foreningen nå opphører har den 28 medlemmer hvorav 9 aktive. Årsmøtet har fattet vedtak om å fordele 270 000 kroner som følger:

Førerhundskolen 100 000,-
Hønen gård bo og omsorgssenter 85 000,-
Sykehusets venner 40 000,-
Lokallaget av Norges Blindeforbund 40 000,-
Frivilligsentralen, Lydavisen 5 000,-

Hønefoss og Omegn blindesakforening ble startet 17. januar 1944 av ildsjelen Clara Gullerud med mål om å bidra med midler til aktiviteter for blinde og svaksynte i distriktet. Det første møtet ble holdt i Kaffistova på Søndre Torg. Det tegnet seg 40 medlemmer. Med i det første styret var Anette Jørstad, Kari Kristiansen, Borghild Fossheim og Martha Næsset. Clara Gullerud ledet foreningen frem til 1958, deretter fulgte Gudrun Beklund (til 1960), Anna Helgesen (til 1965), Anna Andreassen (til 1975), Ruth Sjøblom (til 2014). Mary Sjøblom har siden ledet foreningen frem til i dag.

Foreningen holdt til i Kaffistova i over 20 år, deretter ble det Samfunnshuset frem til utgangen av 2002, og fra januar 2003 har møtestedet vært Frivilligsentralens lokaler hvor vi har møttes den siste onsdagen i måneden.

Det har alltid vært hyggelig på møtene med høytlesing, og kos med god mat og kaffe/te etter at de formelle sakene var drøftet. Loddsalg har vi hatt på alle møter med gevinster donert av de medlemmene som var tilstede. Utlodningen brakte kjærkomne kroner inn kassen, men da vi trengte flere inntekter holdt vi før i tiden basarer og kakelotterier. Vi takker for at vi fikk gaver fra flere bedrifter og fagforeninger gjennom mange år, og fra bankene fikk vi gaver etter søknad. Testamentariske gaver fikk vi fra Petra Trulsen (1976), Sara Bendiksen (1978) og Karen Sofie Pålerud (1986). Samtlige gaver har vi forvaltet på beste måte til glede for de blinde i distriktet.
Vi har arrangert mange sommerturer for medlemmene gjennom årene, og har også deltatt på mange landsstevner.

Samfunnet i sin helhet er jo stadig i forandring. De aktive medlemmene ble stadig eldre så det ble slutt med lotterier og basarer. Fra 2002-2005 kom inntektene våre fra en lottoautomat på Mega i Hønegaten. Da spilleautomaten ble overført til Norsk tipping på Hamar i 2005 ble det ikke flere utbetalinger derfra. Vi kom senere med i bingospill i pott ved Spilleriet, sammen med 12 andre foreninger i Buskerud.

Gjennom årene har vi delt ut ca. 1,8 millioner kroner til NBF Buskerud, Førerhundskolen. Lydavisen, blinde og svaksynte i distriktet og til våre venner på Hønen gård. Vi har også delt ut, etter søknad, en god del penger gjennom vårt stipendiefond for blinde og svaksynte ungdommer (opprettet i 1954). I mange år besøkte vi blinde og svaksynte i distriktet til påske og til jul med en pengegave.

– Det er med tungt hjerte at vi nå legger ned foreningen, men uten ny rekruttering er det ikke liv laga, konkluderer leder Mary Sjøblom.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.