Gå til sidens hovedinnhold

Betonmast må stoppe med å kutte ned så mange trær! | Robin Sharma (13)

– Jeg oppfordrer til at Betonmast bruker enda mer miljøvennlige materialer enn treverk, skriver Robin Sharma.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Betonmast er et stort firma. På nettsiden deres står det at de skal redusere klimagassutslippet deres til 65 % fram til 2030, og at Betonmast skal ha miljøambisjoner. Dette er bra for å få mindre giftstoffer som vi puster inn til lungene våre, og CO₂-forurensningen som drives opp til atmosfæren. Dette skaper mer overfladisk varme.

Ulempen er når Betonmast kutter ned trærne, som også tar opp gass-stoffene produsert fra gassutslippene fra maskinene Betonmast bruker. Byggefirmaet må så klart ha byggeplass nok for å konstruere selve infrastrukturen de bygger, men hovedproblemet er at de kutter ned trær som tar 40 år på å vokse opp igjen.

Dette skjer på skogsområde ved Hov ungdomsskole i Tyrimyrveien i Hønefoss. Betonmast bygger nytt undervisningsbygg for Hov ungdomsskole. Der bruker de materialer fra større trær. Dette er ikke nødvendigvis et stort problem, men fortsatt er det viktig å finne andre slags materialer enn trær. Trær må bevares for at levende organismer kan leve.

Betonmast kutter også ned mange av de små trærne ved Hov, dette er ikke nødvendig for de fleste områder der det pågår bygging, på grunn av at de har nok av byggeplass. Betonmast prøver å bli et miljøvennlig firma, og de kommer nærmere og nærmere målet. Men på grunn av avhoggingen av skogen, kan ikke trærne ta imot CO₂ forurensningen fra Betonmast, og fra andre individer.

Derfor oppfordrer jeg til at Betonmast bruker enda mer miljøvennlige materialer enn treverk, slik at de kan være miljøvennlige, mens de bygger annet infrastruktur.

Svar fra Betonmast: – Vi kan forstå at du synes det er dumt

Hei, Robin!

Kult at du engasjerer deg for miljøet! Vi håper engasjementet ditt kan smitte over på enda flere ungdommer!

Betonmast er også opptatt av miljø. Som du vet skal Betonmast kutte våre klimautslipp med 65 prosent innen 2030. Vi har faktisk en av de mest ambisiøse miljøstrategiene blant entreprenørene i Norge! Som en av de store entreprenørene i Norge bruker vi dessuten vår posisjon til å påvirke både kundene og leverandørene våre til å tenke enda mer miljøvennlig. Betonmast ønsker å gå foran innen miljø.

På Hov skal vi bygge en flott ny skole i tre. For å kunne bygge skolen, har kommunen vært nødt til å felle noen trær, og det kan vi forstå at du synes er dumt. Det jobbes imidlertid allerede nå med en plan for å plante nye trær på tomten.

Hov ungdomsskole skal bygges i tre. Det er mange fordeler med å bygge i tre, blant annet vil skolen få et veldig godt inneklima.

Vi er stolte av skolen vi skal bygge, og har lyst til å invitere deg til å besøke oss på prosjektet. Da kan få møte miljøsjefen vår og lederen for byggeprosjektet og få en grundig presentasjon av prosjektet. Håper du har lyst til å besøke oss!

Hilsen Øyvind Øveraas

Prosjektsjef i Betonmast for Hov ungdomsskole

Kommentarer til denne saken