(Nettavisen): Mandag er det duket for flere strømdemonstrasjoner eller markeringer foran Stortinget i Oslo. Flere personer fra Oslo og resten av Sør-Norge samlet seg for å markere sin misnøye med strømstøtteordningen for bedrifter som ble presentert fredag forrige uke.

– Helt uenig

På Eidsvoll Plass hadde alt fra bedriftseiere, politikere, interesseorganisasjoner og privatpersoner møtt opp. En av dem er administrerende direktør Tom Refsdal i Nordic Door.

– Jeg er her for å si meg helt uenig i hva regjeringen har lagt frem, sier Refsdal til Nettavisen.

Han mener beløpet på tre milliarder kroner presentert av Jan Christian Vestre er altfor lite.

– Det er blodfattig i forhold til hva næringslivet trenger.

Selv mener Røstad bedrifter trenger en mye større sum og flere tiltak.

– Det er ti prosent som faller innenfor de tiltakene og 90 prosent utenfor, mener han.

– Det betyr at veldig mange ikke får refundert de store kostnadene de har. I tillegg så mister du også muligheten til å få dekket store investeringsbeløp gjennom Enova.

Nordic Door faller helt utenfor ordningen som er lagt frem, forteller Refsdal.

– På sikt, med så store strømregninger så må vi se hvor lenge vi klarer å overleve. Det gjelder ikke bare oss, det gjelder mange, sier Refsdal.

– Politikerskapt

Administrerende direktør i SMB Norge Jørund Henning Rytman hadde også møtt opp med kolleger for å vise sin støtte til initiativet.

– Vi mener at den pakken som regjeringen kom med ikke vil hjelpe noe særlig. Alt er bedre enn ingenting, men vi er bekymret. Vi tror ikke den kommer til å stoppe konkursbølgen.

– Hvor lenge mener dere regjeringen skal sponse bedriftene for å prøve å holde liv i dem hvis de høye strømprisene varer i flere år?

– Strømprisen er politikerskapt, da får politikerne rydde opp. Vi må heller ikke glemme at vi har vært gjennom to år med pandemi, med forbud og restriksjoner som også var politikerskapt. Da er det mange levedyktige bedrifter som har holdt på i 10-30 år, kanskje generasjonsbedrifter, som fortsatt sliter. Det er ikke noe god samfunnsøkonomi å la dem gå til grunne.


Rytman forteller at de har flere medlemsbedrifter som har gjennomført ENØK-tiltak og kuttet strømforbruket.

– Likevel har de mye høyere strømregning. Det kommer til et punkt hvor man ikke kan gjøre noe mer.

– Ta vare på deres eget folk

Det var også privatpersoner og interesseorganisasjoner til stede utenfor Stortinget mandag morgen.

– Det jeg synes er så ille, det er måten de gjør det på. Jeg var så heldig å feste prisen, men det kan man ikke lenger. Det er jævlig, sier Raghnild Monsen til Nettavisen.

Hun er her sammen med gruppen Motvind Innlandet, og blant annet Solveig Aunsmo. Interesseorganisasjonen er imot vindkraft.

– Vindkraft trenger vi absolutt ikke. Vi har vannkraft som kan utbedres. Vi har laget en motmelding hvor det er mange fagpersoner som har skrevet under, de har laget hvert sitt kapittel om hvordan vi løse den såkalte klimakrisen på en helt annen måte enn å ødelegge naturen.

– Ta vare på deres eget folk, deres eget land. Hør på folket!

Aunsmo mener den eneste konkurransefordelen vi har i Norge med så høy lønn, er de lave strømprisene vi en gang hadde.

– Når strømprisene våre går opp, går jo prisen opp på alle varer. Det er jo det vi får nå. Da går bedrifter konkurs. Små bedrifter kommer til å gå konkurs i massevis i høst. Sånn kan vi ikke ha det. Det må stoppe.