En mann i 40-årene fra Hønefoss ble pågrepet og siktet for produksjon av cannabis etter at plantasjen ble funnet. Politiadvokat Knut Svalheim sier at plantene ble funnet i et bolighus sentralt i Hønefoss. Den siktede mannen var bosatt på adressen.

– Saken startet med at vi fikk et tips om at det kunne foregå noe på adressen. Så gikk vi til retten og fikk tillatelse til ransaking, forteller Svalheim.

Erkjente straffskyld

Tipset viste seg å stemme.

– Vi beslagla cirka 50 produktive planter, produksjonsutstyr og mindre mengder med ferdig cannabis, sier Bent Øye, seksjonsleder for etterforskning i Hønefoss-politiet.

Cannabis

Cannabis er et fellesnavn for de narkotiske stoffene som utvinnes av en underart av hamp, Cannabis sativa, variant indica.

Planten dyrkes opprinnelig i varmtempererte strøk, spesielt i Asia, Nord-Afrika og Mellom-Amerika, men er vekstvillig og kan i prinsippet dyrkes hvor som helst.

Det er toppskuddene og hunnblomsterstanden som gir de forskjellige produktene: marihuana, hasjisj (hasj), hasjolje og andre cannabispreparater.

Kilde: Store Medisinske Leksikon

Mannen som ble pågrepet har erkjent de faktiske forhold, ifølge Øye. Han ble avhørt og deretter løslatt.

– Det gjenstår teknisk undersøkelse av det materialet som er beslaglagt, sier seksjonslederen.

LES OGSÅ: Politiet fant cannabis-plantene rett før de var ferdig utvokst

Tilståelsessak

Knut Svalheim opplyser at mannen også har erkjent straffskyld.

– Jeg regner med at det kan gjennomføres en tilståelsessak når vi har fått svar på de tekniske undersøkelsene, sier politiadvokaten.

Han forklarer at vekten og styrkegraden på cannabisen kan ha betydning for straffutmålingen.

Svalheim ønsker ikke å kommentere om mannen tidligere er straffet for narkotikaforhold. Han vil heller ikke svare på om politiet mener stoffet var til eget bruk eller ment for salg.

Prioriterer omsetning

Seksjonsleder Bent Øye sier at denne typen forhold ofte medfører komplisert og langvarig etterforskning fra politiets side. Det er mannskaper fra Hønefoss politistasjonsdistrikt som har ivaretatt både forarbeid og gjennomført etterforskning.

– Politiet prioriterer å jobbe aktivt mot den eller de som omsetter ulovlige rusmidler. Dette arbeidet pågår løpende, forsikrer seksjonslederen.

LES OGSÅ: Fikk politiet på døra da forbipasserende kjente lukten av cannabis

Ble domfelt

I 2020 avdekket politiet en cannabisplantasje i en bygd i Ringerike. To menn ble i fjor dømt i tingretten til fengsel i ett år og ni måneder hver.

Den ene hadde rolle som gartner og passet på plantene. Han kom til Norge ens ærend for å dyrke cannabis, sa han i retten. Han skal ha blitt lovet 3.000 euro per måned i tre måneder for jobben.

Den andre mannen eide huset og skal ha blitt lovet inntil 120.000 kroner i leieinntekter for å huse cannabisplantasjen i fire måneder.

117 ferdige planter

Ifølge dommen var det 117 cannabisplanter i huset. De veide nesten 20 kilo til sammen i tørket tilstand.

I tillegg forsøkte de å dyrke fram ytterligere 210 planter.

Mennene ble dømt for befatning med et kvantum på cirka 13 kilo røykbart materiale. Styrkegraden på de utvokste plantene var 16 og 19 prosent.