Gå til sidens hovedinnhold

Avlyser årets Ringeriksmaraton

Det blir ingenting av distriktets store løpsfest i år. Tirsdag ble avgjørelsen om å avlyse tatt.

– Det er med tungt hjerte, men smittesituasjonen lokalt tilsier at dette er nødvendig, sier Janniche Larssen Bockmann, arrangementsleder og Sissel Skjervum Bjerkehagen, redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Ringerikes Blad eier Ringeriksmaraton, og har arrangert løp årlig siden 1995. Løpet måtte avlyses i fjor på grunn av pandemien, og ble i år flyttet fra august til september med håp om at det ville gjøre gjennomføringen forsvarlig.

– Arrangementet samler hele regionen, og er både et sportslig og et sosialt arrangement. Hele intensjonen er å samle folk fra morgen til kveld. Det harmonerer dessverre ikke med situasjonen vi står i nå, sier Sissel Skjervum Bjerkehagen.

Hjertet sa ja, fornuften nei

Sammen med arrangementslederen har redaktøren den siste uken vurdert fram og tilbake. Løpslege Bernt Ivar Gaarder har deltatt i diskusjonene. I et møte tirsdag var hans råd også klart.

– Medisinsk er det mulig å gjennomføre. Men dette har flere sider. Jeg merker at hjertet mitt gjerne vil arrangere, men fornuften sier nei. Risikoen er økt kontakt både under og etter løpet. Det harmonerer dårlig å gjennomføre dette samtidig som vi anmodes om å redusere sosial kontakt, sier Gaarder.

Tirsdag formiddag var smitterapporten fra Ringerike kommune klar. Den viser at smitten i Ringerike fortsetter å øke, og risikonivået er økt til nivå 5. Kommuneoverlegen konkluderer i sin rapport med at det er utbredt og høyt smittetrykk, der det ikke er mulig å holde overblikk.

Kommuneoverlege Karin Møller oppsummerer slik i sin ukesrapport:

– Vi oppfordrer fortsatt til at alle innbyggere vaksinerer seg – og at alle begrenser antallet nærkontakter og begrenser mobiliteten sin så langt det er mulig. Målet nå er raskest mulig å begrense smittespredningen og unngå en situasjon der kapasiteten og bærekraften i lokalsamfunnet blir truet, heter det i rapporten.

Dette skjer på samme tid som en nasjonalt ser at smittetallene går noe ned, og en er stadig nærmere en gjenåpning av samfunnet. Arrangørene har ventet i det lengste med å ta beslutningen.

– Avgjørelsen er ikke enkel. Vi ønsker å gjennomføre og har lett etter muligheter for å gjennomføre. Nå ser vi at situasjonen lokalt ikke har endret seg til det bedre. Vi risikerer vi at samlingen av mennesker vil gi et ytterligere økt press på kommunen i en allerede krevende situasjon, sier Larssen Bockmann og Skjervum Bjerkehagen.

Har lagt ned mye arbeid

Det er lagt ned en enorm jobb i å legge til rette for en god gjennomføring i år. Løypa er lagt om for å redusere smitterisiko, og idrettslagene har forberedt seg godt. Den innsatsen tror de vil komme til nytte i 2022.

– Dette er ikke forgjeves. Vi har lagt grunnsteiner som vi tror er gull verdt å ha med seg foran neste års Ringeriksmaraton. Arrangementet står sterkt, og vi opplever stor velvilje både ute i befolkningen og hos samarbeidspartnere. Det er et godt grunnlag for å videreføre arrangementet neste år, selv om vi dessverre ikke tar sjansen i år, sier Skjervum Bjerkehagen.

Påmeldte får i dag en e-post hvor de kan velge full refusjon, eller overføre påmeldingen til 20. august 2022.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.