Gå til sidens hovedinnhold

AstraZeneca forsvarer seg etter EU-kritikk

Vaksineselskapet AstraZeneca erkjenner det har vært problemer med leveransen til EU, men avviser at selskapet favoriserer andre land.

I et intervju med den italienske avisen La Republicca svarer selskapets toppsjef Pascal Soriot på kritikken som her kommet etter at AstraZeneca varslet en dramatisk reduksjon i leveransen.

Han erkjenner at det har vært forbigående problemer i forskjellige regioner, ikke minst i EU. Samtidig har Storbritannia, som allerede har godkjent vaksinen, sikret seg større leveranse.

-Men kontrakten med britene ble underskrevet tre måneder før avtalen ble inngått med EU. Så vi har i forhold til Storbritannia hatt tre måneder ekstra til å klargjøre alle forbigående problemer med leveringen av koronavaksinen, sier han.

Høyt vaksinetempo i Storbritannia

Storbritannias mål om å ha vaksinert de første fire prioriterte gruppene innen midten av februar, er realistisk, mener han. Om alt går etter planen, vil britene i mars ha vaksinert 28–30 millioner mennesker.

-Det er statsministerens mål å få vaksinert 15 millioner fram til midten av februar, og det er allerede vaksinert 6,5 millioner. Så det vil lykkes for dem, mener Soriot.

Det er en meget følelsesladd stemning i EU rundt vaksinespørsmålet, ifølge AstraZeneca-sjefen, som er erkjenner at det er komplikasjoner.

Norge skulle mottatt 1,12 millioner doser i februar, men fredag ble det kjent at vi nå kan vente å motta i underkant av 200.000.

-Jeg mener at vi har vært forholdsvis spesifikke med informasjon, men vi er selvfølgelig alle skuffet. Jeg ville gjerne produsere mer, sier han og understreker at han forventer at EU i februar vil få en rimelig mengde vaksine. Anslaget nå ligger på 17 millioner doser.

-Men det er selvfølgelig mindre enn ventet. Det spiller også inn at vår vaksine er lettere å håndtere og at folk derfor har høye forventninger til den, sier han til den italienske avisen.

-Ikke forpliktet til tidsplan

Han sier vaksineselskapet ikke er juridisk bundet til å følge en bestemt tidsplan.

– Det er ikke en forpliktelse vi har overfor Europa. Ifølge kontrakten har vi sagt at vi skal gjøre vårt beste, sier han.

EU-kommisjonen undertegnet i august en kontrakt på levering av 400 millioner doser. Reaksjonene har vært svært sterke etter at det svensk-britiske selskapet forrige uke kunngjorde problemer med å innfri leveransene.

Nytt krisemøte

I EU var forventningen å motta 80 millioner doser innen slutten av mars, men antallet er nå redusert til 31 millioner.

Onsdag holdes et tredje krisemøte mellom EU, representanter fra medlemslandene og vaksineselskapet.

AstraZeneca har forklart forsinkelsen med at det er problemer med å oppskalere produksjonen i anlegg i Europa. Dette er en forklaring som EU ikke kjøper.

-Vi har også hatt lignende innkjøringsproblemer i leveranser til Storbritannia. Og når det gjelder Europa, ligger vi tre måneder etter med å fikse hullene, sa Soriot.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.