Ved Arnes bortgang er også Idrettsforeningen Livs siste norgesmester i friidrett plassert i det idrettshistoriske album over lokale idrettsprestasjoner.

I de tidlige 50-åra fostret byen ved fossen nærmest tre «musketerer» i øvelsen 400 meter hekk. Både Fossekallgutten Finn Skram og Livguttene Thor Volla og Arne Engebretsen kunne ikle seg trøya med flagget på brystet i landskamper, og alle hadde pallplasser i NM-sammenheng.

Arne var den yngste av dem, noen måneder yngre enn Finn, og den eneste som skulle entre toppen av seierspallen da han den 18. august 1951, fortsatt som juniorløper, gikk til topps i senior NM på Bislett. Det samme året vant han junior NM tittelen på 400m flatt.

Arne kom nærmest litt tilfeldig inn i Livs friidrettsmiljø da han som fotballspiller på klubbens gode juniorlag viste seg som en lynrask angriper, og klubbens friidrettsledere med T.B. Syversen i spissen var ikke sene om å få på ham piggsko og plassere ham på koksgrusen. Det skulle vise seg å bli suksess for en gutt som var i besittelse av en herlig fightervilje.

Særlig eksponert da han i 1952 sørget for at Liv slo Hellas i fylkesmesterskapet i 1000 meter stafett i Drammen etter opphenting og fotofinish av Arne på avslutningsetappen.

I forbindelse med et kortere arbeidsforhold i Oslo var han innmeldt i Tjalve og sammen med Thor Volla var han i 1953 med og brøt svenskeklubben Ørgryte’s syvårige seiershegemoni i Holmenkollstafetten.

Arne Engebretsen var ikke mer enn 23 år da han la piggskoene på hylla, faktisk mens han var på topp. Hensynet til videre utdannelse var en av årsakene, men han la heller ikke skjul på at han syntes det ble for mye alvor i idretten da han nådde landslagsnivået. For ham var leken og gleden selve drivkraften, og da den ble borte så han ingen grunn til å fortsette.

Arne fikk sin tekniske ingeniørutdannelse i Gøteborg, og det må vel være lov å si at han opplevde å lykkes i sine foretak også utenfor idrettsbanen. Han etablerte limtrebedriften Splitkon på Kløftefoss i Krødsherad og familien bosatte seg i tettstedet Krøderen. Bedriften skapte mange arbeidsplasser og Arne ble en betydelig aktør i lokalsamfunnet, i så vel kirkelig virksomhet som i det politiske liv, der han representerte Krf i kommunestyret, og også hadde ei tid som leder av stiftelsen Villa Friedheim.

Arne Engebretsen var en meget omgjengelig og hyggelig person som det var en glede å bli kjent med. Middagen med Arne og Hans Petter Hauge på Tony’s høsten 2020 plasseres blant de gode minner.

Fred over Arne Engebretsens gode minne.

Odd Hølen. (Også gammel Liv-gutt).