Gå til sidens hovedinnhold

Applaus er ikke mat på bordet | Basse Berger

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er inne i en skremmende og merkelig tid. De fleste er bekymret, og mange opplever fremtiden som svært usikker.

Mange har hjemmekontor, mange har mistet jobben, men noen er fremdeles på jobb.

Noen må holde samfunnet i gang. Det er de såkalte hverdagsheltene. Og i frontlinjen blant dem står helsefagarbeidere og hjelpepleiere.

LES OGSÅ: Kutt av læreplasser kan velte hele skoletilbudet | Ansatte ved Hønefoss vgs

Helsefagarbeiderne og hjelpepleierne jeg har pratet med den siste tiden er både usikre, nervøse og slitne, men alle er samstemte i at denne kampen skal vi vinne og er ved godt mot.

De legger alle sammen merke til hyllesten som kommer fra hele landet, og den varmer langt inn i hjerterota.

Mange ser verdien

Det som varmer ekstra godt, er at nå virker det som at hele samfunnet tydeligvis ser verdien av jobben som gjøres. Helsefagarbeidere og hjelpepleiere er blitt de nye heltene våre!

En ting jeg tror alle kan være enige om: Helsefagarbeidere og hjelpepleiere gjør en utrolig innsats for alle oss andre, og fortjener all den hyllesten de kan få.

Selvsagt finnes det mange andre yrkesgrupper utenfor helsevesenet som også fortjener et stort takk. Men i disse krisetidene er de ikke i samme divisjon som oss helsefagarbeidere og hjelpepleiere. Det tror jeg alle nå ser.

Les også

Truet av nedleggelse: Emilie (16) og Siril (17) kan bli de siste som får tilbudet

Hvordan kan det da ha seg at både rørleggere, elektrikere og snekkere tjener så mye mer enn en helsefagarbeider eller hjelpepleier?

Og hvorfor er alle disse gruppene i full stilling, mens vår gruppe har en altfor stor del med deltidsansatte? Nå må denne urettferdigheten ta slutt!

Politikere må ta grep

Det Norge nå trenger er politikere som tar de nødvendige grepene for å skape en heltidskultur som ikke nedfelt kun på ett papir og nedfelt som et mål, som ikke nås.

Politikere som tørr å tette lønnsgapet. Helsefagarbeidere og hjelpepleiere over hele landet jobber dag og natt for å redde liv.

Les også

Nå har 30 meldt seg som frivillig helsepersonell i Jevnaker

Helsefagarbeidere og hjelpepleiere står hele tiden i frontlinjen. De jobber nå døgnet rundt for at vi skal få en så normal hverdag som mulig. De redder livene våre, men samtidig taper de i kampen om likelønn.

Men hva skjer når denne unntakstilstanden avtar og livene våre går tilbake til normalen? Er det da noen som husker på helsefagarbeiderne og hjelpepleierne?

Vi har hyllet, klappet og heiet på dem under korona-pandemien. Det store spørsmålet blir hva skjer når viruset forsvinner og applausen stilner?

På tide å våkne

Nå er tiden inne for en realitetssjekk.

Det er på tide å våkne. Hvem er Norge avhengig av i framtiden? Hvilke yrkesgrupper fortjener et lønnshopp?

Alle er glade i applaus, men det gir ikke mat på bordet! Nå er tiden inne for å løfte lønningene for blant annet denne og begynne å jobbe langt mer for en heltidskultur for denne gruppen.

Les også

Kommunen etterlyser alle med helsefaglig bakgrunn: – Kapasiteten er presset

Kommentarer til denne saken