Åpner ny fotoutstilling i fengselshagen: – Viktig historiefortelling

STERKT BILDE: Blant de 14 bildene, som er levert av Kolltopp Media, er dette et mange øyeblikk som har blitt fanget av en fotograf: I april 1944 paraderte tyske soldater over Søndre torv, på Adolf Hitlers fødselsdag.

STERKT BILDE: Blant de 14 bildene, som er levert av Kolltopp Media, er dette et mange øyeblikk som har blitt fanget av en fotograf: I april 1944 paraderte tyske soldater over Søndre torv, på Adolf Hitlers fødselsdag. Foto:

8. mai åpner Kulturstiftelsen Fengselet en ny fotoutstilling i Hønefoss sentrum, med 14 bilder som garantert vekker sterke følelser.

DEL

Daglig leder i Kulturstiftelsen Fengselet, Ellen Sofie Asheim, forteller at utstillingen først var planlagt 9. april, i tilknytning til Steinar Hybertsens film «Da verdenskrigen kom til Ringerike», som var premiereklar samme dato.

Sterke inntrykk

Derfor forteller bildene historier om hvordan hverdagen ble brutalt forandret, mer enn om frigjøringen av landet, til tross for at utstillingen åpner nøyaktig 75 år etter at Norge igjen var et fritt land.

Men kanskje er det ikke jubel og fest vi trenger å bli minnet på? Inntrykkene er mange og sterke for den som vil ta seg ut til parkområdet for å gjenoppleve øyeblikkene som krigsfotografene fanget på film.

– Utstillingen er viktig historiefortelling, selv om budskapet ikke er lystig. Jeg tror vi trenger å bli minnet på hva som skjedde disse dagene og årene, sier Aasheim.

LES OGSÅ: Lager film om krigen i Haugsbygd: Se video fra innspillingen!

Gir større forståelse

De siste ukenes opplevelser har gjort at vi ser livene og hverdagen i et nytt lys, og med et annet perspektiv, tror hun,

– I korona-krisen har vi fått kjenne på begrensninger i livene våre, som er små i forhold til hva man opplevde i 1940-årene, men det gir kanskje en større forståelse for hvordan krigen begrenset menneskenes liv.

Torsdag var Svein Skogmo fra firmaet Sveis og plate i full gang med å henge opp bildene i fengselsparken.

FÅR BILDENE PÅ PLASS: Svein Skogmo i Sveis og Plate sørget for å få bildene klar til utstillingsåpning. Bildene kan oppleves gratis og til alle døgnets tider i fengselsparken.

FÅR BILDENE PÅ PLASS: Svein Skogmo i Sveis og Plate sørget for å få bildene klar til utstillingsåpning. Bildene kan oppleves gratis og til alle døgnets tider i fengselsparken. Foto:

Det er Kolltopp Media ved Jan Helge Østlund som har levert bildene, alle håndplukket blant en stor samling bilder fra lokal krigshistorie.

LES OGSÅ: Ringerikes Blad har delt ut penger – se lista over hvem som får midler!

Må tenke nytt

Aasheim håper folk benytter seg av den døgnåpne utstillingen.

– Jeg anbefaler virkelig folk å ta turen for se og oppleve disse sterke fotografiene. Og samtidig benytte sjansen til å hygge seg i parkområdet vårt. Det ser vi jo at mange gjør allerede, søppelkassene har aldri vært så fulle, sier hun og smiler.

Aasheim håper at hun kan invitere til flere kunstutstillinger i tiden framover, også i lokalene. Selv om det er små og intime rom, er det mulig å holde avstand.

– Vi må, i likhet med andre i kulturlivet, tenke annerledes og kreativt. Og vi er i startgropa for å gjøre nettopp det.

FOLK I FOKUS: Ellen Sofie Aasheim i Kulturstiftelsen Fengselet forteller at bildene er nøye valgt for å vise folk og liv, og har også en følgetekst som forteller mer om hvert motiv. Visste du forresten at avisen Fremtiden hadde en filial på Søndre torv for 70-80 år siden?

FOLK I FOKUS: Ellen Sofie Aasheim i Kulturstiftelsen Fengselet forteller at bildene er nøye valgt for å vise folk og liv, og har også en følgetekst som forteller mer om hvert motiv. Visste du forresten at avisen Fremtiden hadde en filial på Søndre torv for 70-80 år siden? Foto:

LES OGSÅ: «Gutta på skauen» måtte avlyse konserter: Så fikk Per Vollestad en spenstig idé

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken