Gå til sidens hovedinnhold

– Ap sprer mistenkeliggjøring | Eva Bekkelund-Eriksen

– De fleste av oss er helt oppgitt over Trump og alle hans kommentarer, men vi har i praksis lignende tilstander i lokalpolitikken i Hole, hevder Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den politiske ledelsen og politikere i Hole må ta et oppgjør med de stygge anklagene som rettes mot beboere langs Utstranda. De blir beskyldt for å være brune. Det vil si nazister.

Arbeiderpartiets Tom Olsen har tatt til orde for at Politiets sikkerhetstjeneste skal overvåke de samme innbyggerne. Dette er en grov mistenkeliggjøring av andre mennesker.

Arbeiderpartiet har i stor grad ansvaret for at diskusjonen om 22. juli-minnesmerket er blitt det jeg mener er ondskapsfull og splittende. Kommunestyret kan ikke godta en slik utvikling, og må ta klar avstand fra det som nå skjer.

Trumpske tilstander

De fleste av oss er helt oppgitt over Trump og alle hans kommentarer, men vi har i praksis lignende tilstander i lokalpolitikken i Hole.

Gang på gang har Arbeiderpartiets ordførerkandidat Tom Olsen i Ringerikes Blads kommentarfelt formidlet usannheter og forsøkt å sette egne innbyggere i et dårlig lys.

Les også

Vil Hole Ap straffeforfølge innbyggere? | Eva Bekkelund-Eriksen

Denne kommentarvirksomheten har utviklet seg til å bli grenseløs, og påvirker diskusjonsklimaet i en svært negativ retning. Olsen har som kjent tidligere tatt til orde for å anmelde og straffeforfølge kritiske innbyggere. Nå mener han at Politiets sikkerhetstjeneste, PST, bør overvåke de som bor langs Utstranda.

Det dreier seg om de som er mot plasseringen av minnesmerket, og gått rettens vei for å stoppe anleggsarbeidet midlertidig før en endelig rettssak. De har kun benyttet sin rett fordi vi lever i en rettsstat, og som kjent vant de fram på alle punkter i tingretten.

Støre har fått nok

Dette har ikke Arbeiderpartiet tålt. Jonas Gahr Støre har uttalt seg skarpt og nokså uforsonende i mediene, og i praksis dermed forsøkt å blande seg inn rettens arbeid. Olsen har som nevnt også tatt ordet.

I sosiale medier har en annen gått enda lenger og kalt beboere langs Utstranda for brune. Det forbindes ikke med annet enn nazisme.

Respektløst og farlig

Dette kan ikke fortsette. Det er uverdig, respektløst og ikke minst farlig. Slike anklager, og en slik mistenkeliggjøring av andre mennesker kan lett slå rot i et lokalsamfunn. Noe slikt kan vi ikke tillate.

Vi må ta tilbake anstendigheten og verdigheten og ikke minst respekten for alle som bor i kommunen vår. Derfor må den politiske ledelsen med Høyres Syver Leivestad i spissen bruke kommunestyrets talerstol og forsvare innbyggernes integritet og si et tydelig nei til denne adferden, som kun appellerer til grums og de mørkeste kreftene samfunnet.

Den samme oppfordringen går til KrF, Sp, SV og mdg: Gi klar beskjed om hvilke normer og standarder vi vil ha Hole og i det politiske miljøet.

Slutt å riste på hodet, si noe

Hittil har politikere nøyd seg med å riste oppgitt på hodet over kommentarene fra Arbeiderparti-politikeren. Akkurat det nytter ikke lenger.

Arbeiderpartiet tar verken avstand eller ansvar, og beklager ikke. Det er naturligvis leit. Nå må alle de andre folkevalgte politikerne være tydelige, og bidra klokt og konstruktivt for å hindre splittelse. Vi må samles om de kvalitetene og verdiene vi har i lokalsamfunnet vårt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.