Vedkommende er ikke smittet likevel. Kommuneoverlege Are Løken i Gran kommune opplyser at det er første gang han har opplevd at noen har testet positivt uten å være smittet.

Aldri sett noe liknende

– Hittil har vi testet 21.000 personer i Gran og Lunner, og har ikke sett noe liknende før. Falske tester forekommer ekstremt sjeldent, bare i ett av 100.000 tilfeller, sier han til OA.

– Når det har blitt tatt 5,2 millioner tester i Norge, må vi altså regne med at om lag 50 av dem har vært falskt positive, tilføyer han.

LES OGSÅ: Koronasmittet deltok i begravelse – totalt 25 personer i karantene

Laboratoriet ba kommuneoverlegen om å ta to kontrolltester for sikkerhets skyld. Da resultatet var klart torsdag ettermiddag, ble den ansatte tatt ut av isolering. I tillegg ble de 25 karantenesatte tatt ut av karantenen, deriblant 18 ansatte og sju personer som hadde deltatt i et begravelsesfølge i Gran.

LES OGSÅ: Ansatt i Gran kommune fikk sparken for brudd på smittevernreglene

Beklager ulempene

– Vi beklager ulempene den falske positive prøven førte til, først og fremst for den ansatte, men også for alle som måtte være i smittekarantene to dager unødvendig, skriver Gran kommune i en pressemelding.

– Grunnen til at vi fikk mistanke om at dette kunne være snakk om en falsk test, var at vedkommende ikke hadde noen symptomer og at hun var vaksinert med en dose, sier Løken.

Han opplyser at vedkommende ble testet som ledd i en miljøundersøkelse. Det innebærer at alle ansatte og brukere på Solgløtt blir testet hvert tredje døgn under utbruddet.

To nye smittetilfeller

Torsdag meldte for øvrig Gran kommune om to nye smittetilfeller.

– Den ene er en kvinne i 20-åra hjemmehørende i Gran, som er smittet på arbeidsstedet i en annen kommune. Den andre er et husstandsmedlem av en av den tredje ansatte ved Solgløtt som ble smittet 19. april. Vedkommende har vært i karantene siden samme dato. Dette er snakk om den engelske varianten og vi klarer ikke helt å unngå at husstandsmedlemmer blir smittet selv om den først smittede tas ut av hjemmet og isoleres, opplyser Løken.