Anna Sigridsdatter Heen er opprinnelig fra Ringerike og har jobbet som parterapeut i flere år. I september holder hun dagskurs for førstegangsforeldre, og det er lagt til Sundvolden.

– Det er absolutt et tilbud som trengs. Det er nok mange par som sliter etter at de har fått barn, sier Heen.

LES OGSÅ: Da Martine (28) og Stian (32) skulle bli foreldre, fikk de en idé: – Tror absolutt at det er marked for dette

Mange mulige konflikter

Selv om Anna selv ikke har barn selv, har hun jobbet mye med nye foreldre. Hun kjenner godt til problemer som kan oppstå i et samliv knyttet til å få barn.

– Når man venter barn så skal fokuset fort skiftes fra seg selv og partner, til en tredje person som man har ansvaret for. Da oppstår det lett konflikter hvis man kommuniserer dårlig og har forskjellige forventninger, sier Heen.

Hun forteller at hun gjennom årene som parterapeut har opplevd at det er mye par ikke er forberedt på når de får sitt første barn.

Mangler nærhet

– Jeg tror det er viktig at par setter seg inn i barnepsykologi og hva som skjer når et barn kommer til verden, sier Heen.

Å få barn er en kjempeforandring.

– Mange par ender opp med å krangle fordi de ikke er gode nok på å løse konflikter eller samarbeide.

– Har de for eksempel en plan på hvordan de skal håndtere å måtte stå opp om natta. Eller at moren kanskje får dekket sitt behov for nærhet av barnet, mens faren ønsker nærhet fra moren, sier Heen.

Vil ikke ha sex

Heen forteller at mange er usikre på mannens rolle både under graviditet, fødsel og i barnets liv.

– Er det for eksempel slik at mannen skal være med på fødselen? Her er det mange som er usikre, kanskje moren må spørre sin egen mor om å bli med for støtte, sier Heen.

LES OGSÅ: Skule (51) hadde ingen planer om å bytte jobb. Så kom telefonen fra Eggemoen

Hun forteller også at mange sliter med det at moren er opptatt med barnet.

– Det er mange som er lei seg fordi partneren kanskje ikke vil ha sex, og ikke trenger like mye fysisk kontakt fordi hun tilbringer hele dagen med barnet, sier Heen.

Service på forholdet

Andre sliter med at ungkarslivet er over.

– Det er jo en stor forandring å være fri til å gjøre det man vil, for så å måtte ha ansvar for et lite barn. Da får man jo ikke lengre dratt ut eller vært så mye med kompiser som man pleier, sier Heen.

Hun forteller at det er vanlig å trenge hjelp til forholdet etter å ha fått et barn.

– Man går jo til lege og tannlege hvis noe er galt. Hvorfor skulle man ikke da til tider trengt litt service på forholdet, spør Heen.

Omstilling

Det er første gang Samlivsskolen skal holde kurset «Godt samliv». Kurset er et gratis tilbud som er støttet av Barne-, ungdom- og familiedirektoratet (BUFDIR).

– Vi er heldige i Norge at staten gir drahjelp til par som venter sitt første barn, mener Heen.

Kurset er et tilbud for førstegangsforeldre. Det vil si de som venter sitt første barn eller nettopp har blitt foreldre for første gang. Det foregår som klasseromsundervisning.

– Vi kursledere holder forelesning om et tema, så vil det være 15 minutter der kan paret diskutere seg imellom. Det er ikke noe krav til å si noe i plenum, sier Heen, som sammen med seks andre er sertifisert av BUFDIR til å holde kurset.

Anna Sigridsdatter Heen

Jobber som parterapaut og individuell rådgivning, på fulltid siden 2013.

Holder jevnlig samlivskurs.

Har arbeidet med sosialrådgivning og kriseintervenering i akutt-tjeneste og voldtektsmottak.

Blant annet utdannet sosionom, har en mastergrad i organisasjon og ledelse og har utdannelse i sexologi.

Grunder av Samlivsskolen, som har som primæroppgave å holde samlivskurs.

Ekstra tilbud

Kurset er et tilbud som kommer i tillegg til det som finnes av kommunale og offentlige instanser beregnet på førstegangsforeldre.

Det vil si slikt som barselgruppe, helsestasjon, familievernkontor og leger.

– Det er viktig at folk bruker det offentlige og alt de har å by på. Dette er et supplement for å hjelpe folk med å få en fin start på familielivet. Vi fokuserer på parforholdet, kommunikasjon, krangler og konflikt og hvordan det er å gå fra par til familie, sier Heen.

Kurset som tilbys i vår region holdes på Sundvolden 11. september. Påmelding skjer via Samlivsskolen.

LES OGSÅ: Småbruket i Vestre Ådal var uheldige med været på åpen dag: – Håper å bli kjent med lokalbefolkningen