Gå til sidens hovedinnhold

Anders Behring Breivik tilbake på Utstranda | Anette Morén og Rasmus Lindberg

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Intensjonen var et Minnenes hus. Vakkert plassert i skogen overfor Utstranda-kaia med utsikt til Utøya. Et minnested for refleksjon og ettertanke. Men også et moderne lærested med internasjonal faglig kunnskap om bakenforliggende årsaker til hva som skaper terrorister og massemordere.

Men dessverre vil AUF og «Lobbygruppen for 22. juli» heller prioritere en turistattraksjon, enn å lære om hvorfor det kunne skje.

Nå vil man bruke over 300.000.000 kroner på en spekulativ «Kirkegård» på Utstranda-kaia (mai 2020).

Daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners «lavmælte» nasjonale minnested, har nå vokst til en gigantisk turistattraksjon i verdensklasse!

De lokale politikerne støtter prosjektet og med denne avgjørelsen har Norge og Hole kommune valgt en ny retning; mørk morbid turisme.

De som tok initiativet til Minnenes Hus/lærestedet velger derfor å henge seg på kommunens nye trend. Man dedikerer den nye ideen til Anders Bering Breiviks gjerning og person. Man vil oppføre et «Valhalla» på Utstranda.

Prosjektet skal ifølge planene finansieres gjennom salg på stedet. Alle turister på vei til «Kirkegården» vil bli fanget opp av «Valhalla», plassert på hver side.

Her kommer også andre terrorister til å bli presentert; Brenton Tarrant og Philip Manshaus.

Kommunens nye satsingsområde på morbid turisme kanskje ikke er så ille likevel. På sikt kan det vise seg å bli en lukrativ turistnæring.

Man har forståelse om det kan virke provoserende for noen, men det er tross alt opp til hver enkelt selv å avgjøre hvilke tolkninger og verdier man legger i det man opplever.

I skyggen av den mangeårige infekterte debatten om plasseringen av et minnested på Utstranda, er det forståelig om naboene har synspunkter også på dette.

På spørsmålet om det ikke kan virke støtende med «Valhallaprosjektet» så nær Utøya, er svaret at det er viktig med plassering i nær tilknytning til selve gjerningsstedet.

På spørsmål om eventuelle psykososiale helseproblem, henviser man til kommunens beslutning om minnesplasseringen på Utstranda-kaia.

En psykolog kommunen har rådført seg med, hevder bestemt at eventuelle psykososiale problem kommer til å bli små, og at naboene over tid vil venne seg til attraksjonen og turistene.

Kommunen gjorde derfor bedømmingen at ingen utredning var nødvendig.

Derfor anser de som har tatt initiativet til «Valhalla», at heller ikke de trenger å ta dette hensyn. Og legger til at man, som Statsbygg, har «lyttet» på dem som blir nærmeste naboer til «Valhalla» og latt dem få komme med sitt syn på etableringen.

Bare å konstatere at kunnskap og omtanke har måttet gi tapt for kommersielle krefter. Sympatisorg for de pårørende – med en prislapp på 4.000.000 kroner per gravstøtte – er viktigere enn kunnskap.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.