Alle sektorer er med på verdiskapingen | Anne-Berit Haugen Rijken

ARBEIDSSTYRKE: – Jeg har vært med på å utvikle en ganske oppegående og kompetent arbeidsstyrke, ved at jeg har jobbet med barneoppdragelse, skriver Anne-Berit Haugen Rijken.

ARBEIDSSTYRKE: – Jeg har vært med på å utvikle en ganske oppegående og kompetent arbeidsstyrke, ved at jeg har jobbet med barneoppdragelse, skriver Anne-Berit Haugen Rijken. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mitt sterke inntrykk er at privat sektor gjerne vil framstå som den eneste verdiskapende og økonomisk bærekraftige sektoren i landet vårt, mens det offentlige kun «melker» av de verdiene som det private skaper.

LES OGSÅ: Det er privat sektor som må redde oss ut av krisen | Frederik W. Skarstein

Den framstillingen synes jeg både er frekk og feil. Det er en form for maktmisbruk, så den tankegangen vil jeg bekjempe.

Det virker som næringslivet vil ha hele æren og hele økonomien for de produktene de selger. MEN – Jeg har jobbet med barneoppdragelse.

Viktige verdier

Dermed har jeg vært med på å skape noen verdier som er spesielt viktige for næringslivet. Noen verdier som næringslivet er fullstendig avhengig av, for å kunne utføre jobbene sine.

Jeg har vært med på å utvikle en ganske oppegående og kompetent arbeidsstyrke.

I forhold til bedriftsøkonomisk tankegang, skal egentlig næringslivet kjøpe denne arbeidskraften jeg har vært med på å utvikle.

Det går selvfølgelig ikke an – så dermed må næringslivet betale gjennom skatter og avgifter, i stedet.

Mange forstår ikke denne sammenhengen.

Økonomien og æren for verdiskapingen må tildeles de som gjør jobbene! Alle mennesker som jobber, er med på å bære samfunnet framover. Alle skal da også få sin del av æren og økonomien.

Jeg mener det er viktig å få fram følgende: De private, offentlige og frivillige sektorene trenger hverandre for å kunne skape bærekraftige verdier og en stødig økonomi for samfunnet vårt.

De forskjellige sektorene har et symbiotisk forhold til hverandre!

Fellesverdier

Private sektor skaper verdier som gjør at det offentlige kan konsentrere seg om sine felt: Vi trenger trygge barn og en god arbeidsstyrke. Vi trenger at noen tar seg av syke, gamle + styringen av en del fellesverdier.

Offentlig og frivillig sektor skaper verdier som gjør at det private kan konsentrere seg om sine felt: Vi trenger mat, klær, boliger etc.

Stadig vekk klager næringslivet på de skatter og avgifter som tillegges bedriftene. Stadig vekk dukker det opp påstander om at de pengene bedriftene betaler inn, bare er en form for gave til det offentlige. Dette synes jeg er noe stort tull. Alle sektorene er med på å drive samfunnet framover.

Økonomien og verdiskapingen produseres av alle type sektorer i samfunnet vårt. Økonomien og æren skal derfor knyttes til alle de som jobber i de forskjellig type sektorer i samfunnet vårt.

Sammen blir vi sterke!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.