Gå til sidens hovedinnhold

Aina (21) bruker anonyme apper: – Enklere å snakke om tabu-ting

Artikkelen er over 2 år gammel

Aina Helltun (21) er en av mange som har tatt anonyme apper i bruk. Hun har som mange andre både hatt positive og negative opplevelser med slike apper.

Puls

Mange unge bruker anonyme apper, som vil si en plattform hvor man kan være helt anonym. Jodel og Tellonym er eksempler på nettopp slike apper, og disse er gjentatte ganger blitt kritisert grunnet mobbingen som foregår der. Men kan appene også være noe positivt?

– Jeg har brukt, og bruker fortsatt anonyme apper blant annet når jeg vlogger. Dette gjør jeg fordi det kan være lettere for folk flest å spørre om ting som er litt kleine eller tabu, begynner Aina.

Vanskelige spørsmål

Hun tror folk bruker slike apper for å kunne stille andre mennesker til dels vanskelige spørsmål, som man kanskje har problemer med når man har personen rett foran seg.

– Jeg tror folk bruker det for å kunne stille spørsmål som er vanskeligere å stille når man kan se personen.

LES OGSÅ: Hole ungdomsskole er mobilfri: Nå snakker elevene mer sammen

Ubehagelige opplevelser

Aina forteller at hun har hatt noen ubehagelige opplevelser ved bruk av appene, og at dette ikke har vært noe hyggelig. Hun har derfor valgt å overse uhyggelige meldinger og ord, og at det på den måten etter hvert ble slutt på det.

– Jeg har fått spørsmål som jeg ikke syns var noe hyggelig ja, men de har jeg bare oversett, så ble det slutt på det, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Stadig flere barn deler nakenbilder – politiet ber foreldre skjerpe seg 

Enklere å mobbe anonymt

Hun mener at de aller fleste synes det er mye enklere å mobbe andre når man er anonym, enn når man står rett foran personen. Det blir mye enklere å være «tøff», og ikke bry seg om at mennesket du henger ut kanskje blir såret.

– Det er lettere å hetse når man kan være anonym. Da kan man skrive akkurat det man vil, og være litt tøffere uten at man ser hvem det er. Jeg mener at dette ikke er bra, og syns man burde stille spørsmål og tørre å si ting ansikt til ansikt, avslutter hun.

LES OGSÅ:  Jenter (10) utsatt for nettmobbing: – De gikk fra å være glade og fornøyde 10-åringer, til å miste selvtillit og bli usikre

Kommentarer til denne saken