– Vi har fått noen tilbakemeldinger på at de ser ut som russejakker, forteller Adam Gabrielsen (32), som sammen med kompisene, Joakim Hvidsten (35) og Lars Moody (35), tar på seg hver sin sorte jakke, skriver Moss Avis.

I oransje står navnene deres skrevet i store bokstaver på ryggen, under logoen som viser hvor jakkene skal brukes: «The Moody Experience – Mongol Rally 2022».

Landet rundt

Landet rundt skal speile interessante artikler fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.

– Dette er vår russetid, sier Lars med et smil.

De tre ble kjent gjennom jobben i Forsvaret på Rygge Flystasjon, og siden høsten 2020 har de sammen planlagt reisen de nå endelig skal legge ut på. Når de reiser fra Moss 13. juli, skal de være på tur i flere sammenhengende uker.

Moss Avis fortalte om karenes planlagte tur for ett år siden. Nå er det altså ikke lenge igjen til avreise.

– Tiden har gått veldig fort. Det har vært nok å henge fingrene i, forteller Adam.

Ut av komfortsonen

Som deltaker i Mongol Rally må man nemlig følge visse kjøreregler. Blant annet er det et krav at kjøretøyet må være billig og ha en motorstørrelse på maks 1,2 liter. Her gikk gutta for en Toyota Corolla Delux, 1976-modell, som de kjøpte for 29.500 kroner på Finn.

– Nå har vi akkurat fått på plass takgrind, en original takgrind fra 70-tallet som matcher bilen. Nå må vi bare teste hvor mye vekt den tåler, for vi har jo ikke så mye plass i bilen, medgir Adam.

Selve løpet starter i Praha i Tsjekkia. Derfra skal de kjøre via blant annet Serbia, Aserbajdsjan, Ungarn og Iran før målgang i Georgia. På grunn av både pandemi og krigen i Ukraina, går nemlig ikke årets Mongol Rally til Mongolia.

LES OGSÅ: Christer ble vitne til ulykken: – Det kjøres altfor fort i øvre del av Hønengata

– Det er mange som har trukket seg, og så vidt vi vet er vi de eneste fra Norge. Vi syntes det var litt feigt å trekke seg, og dessuten er det ikke noen krig i noen av landene vi skal til, sier Lars.

Rundt 200 deltakere er ventet å delta i racet, hvor det ikke er viktig å komme først fram til mål.

– Som arrangøren sier, kommer du først i mål har du egentlig tapt, for da har du opplevd minst. Her er veien målet; Vi gjør det for å ha det gøy og komme ut av komfortsonen, sier Lars.

Lars, Adam og Joakims mål med turen er altså opplevelsen. For eksempel vet de kun hvor de skal overnatte de tre første nettene. Resten tar de som det kommer.

– Tanken er å oppleve alt mulig utenfor allfarvei, de stedene man vanligvis ikke reiser på ferie. Vi ønsker å møte mennesker og oppleve andre kulturer. Ikke ha en altfor stor plan og ta ting underveis, sier Adam.

LES OGSÅ: Stenger E16 i to uker: Nå må du kjøre gamleveien

– Bilen er heller ikke lagd for autobanen, den trives best i 80 km/t. Så det kommer jo til å ta tid, legger Lars til, som sier de håper å være i mål til 6. august.

Adam forteller at de likevel har en liten «bucketliste» for turen:

– Vi har noen holdepunkter, som å ta et bad i Det kaspiske hav og Svartehavet, sier han.

– Kommer sikkert til å hate hverandre

Egentlig var de fire som skulle gjennomføre rallyet sammen, men én mann måtte trekke seg og derfor står de nå igjen som tre. Det betyr bedre plass i den lille bilen, hvor de kun skal ha med seg det aller mest nødvendige.

Gjengen er forberedt på de mange timene de kommer til å tilbringe sammen på svært få kvadratmeter.

– Det blir vel et par overnattinger hvor vi tar hvert vårt hotellrom, men vi har vært på reise sammen før og vet hva vi går til, sier Adam.

– Vi kommer sikkert til å hate hverandre, men forhåpentlig blir det kortvarig, legger Lars til.

Nå gjenstår bare de siste forberedelsene før avreise i midten av juli. Guttene innrømmer at de gleder seg til å komme i gang.

– Jeg har akkurat fått samtykke til at jeg kan dra, erkjenner Adam, som har blitt pappa i løpet av det siste året.

– Jeg har vært klar hele veien, men vi måtte jo se litt an hvordan det gikk seg til med ungen. Nå må jeg legge inn litt ekstra innsats på hjemmebane før avreise. Det er jo vinn-vinn for henne at det blir litt kortere rute, også er man jo bare en flyreise hjemmefra om det skulle bli behov. Det vil kunne løse seg ganske raskt, og det er betryggende, sier han.

Allerede er karene enige om at dette ikke blir deres siste tur sammen.

– Der vi ender nå, så langt øst vi kommer, der fortsetter vi neste gang. Vi har lyst til å fullføre turen i sin helhet til Mongolia, men per nå er det umulig. Vi har ikke gitt opp endemålet, fastslår de.